НАТО хоче війни, а Україна – місце для відмивання грошей: про що брехали пропагандисти Кремля останнім часом
НАТО хоче війни, а Україна – місце для відмивання грошей: про що брехали пропагандисти Кремля останнім часом

НАТО хоче війни, а Україна – місце для відмивання грошей: про що брехали пропагандисти Кремля останнім часом

Російські наративипоширюють не тількі російські пропагандисти. На Заході теж знаходиться чимало "агентів", що залюбки поширюють найважливіші для Кремля брехливі тези.

Упродовж останніх днів західній аудиторії вони намагалися "згодувати" твердження про те, що НАТО нібито хоче війни, Україна – місце для відмивання грошей Сполученими Штатами Америки, а Росія насправді воює не з українською армією, а з Заходом. Топ кремлівських наративів за тиждень зібрали у Центрі протидії дезінформації.

Тезу про те, що нібито Україна завжди була для США місцем для відмивання грошей, взялися просувати західні блогери.

"Цілком очевидно, що це просто операція з відмивання грошей. Цілком очевидно, що нам довгий час брехали про те, що відбувається в цьому регіоні. Україна завжди була для США місцем для відмивання грошей", – заявила американська блогерка Кендес Овенс.

У ЦПД таке твердження назвали дезінформацією: практично дослівні заяви постійно лунають від російських пропагандистів, які прагнуть максимально викривити факти щодо підтримки України західними союзниками, а також викликати вороже ставлення до нашої держави серед населення країн Заходу.

Натомість німецько-фінський блогер Кім Дотком пішов ще далі і взявся виправдовувати російську агресію проти України. За його версією, тисячі українців з 2014 року загинули не через російське вторгнення та обстріли військ РФ, а з вини США, які нібито після Революції Гідності "поставили" в Україні "свою" владу. Договорився він і до того, що нелегітимні "референдуми", які проводила держава-агресор на окупованих територіях нашої держави усупереч українському та міжнародному законодавству, нібито засвідчили вибір населення цих територій.

"Етнічне російське населення України відмовилося визнати лідерів, обраних США, за яких вони не голосували. Після того, як 15 000 людей було вбито українською армією, росія втрутилася, щоб звільнити постраждалі регіони, і вони приєдналися до росії шляхом референдуму", – написав Дотком у мережі Х.

Дошкуляло російським пропагандистам на Заході і просування України на шляху до Євросоюзу. Тож, наприклад, канадський юрист Димитрій Ласкаріс у своєму профілі в Х написав, що "початок переговорів про вступ до ЄС – це фейковий, приємний наратив, створений для того, щоб відволікти нас від знищення України".

"Немає жодного – повторюю, жодного – шансу на те, що Україна стане членом Європейського Союзу. Це все театр, друзі. Початок переговорів про вступ до ЄС" – це фейковий, приємний наратив, створений для того, щоб відволікти нас від знищення України", – видав він.

Цією маніпуляцією, вважають у ЦПД, Ласкаріс намагається дискредитувати процес євроінтеграції України, яка, за визнанням європейських лідерів, досягла значного прогресу на шляху до членства, зокрема провівши низку важливих реформ.

"Початок переговорів про вступ до ЄС є важливим кроком, який відображає реальну зацікавленість Європейського Союзу в інтеграції України", – додали у ЦПД.

Ще одна "лякалка", орієнтована на західну аудиторію, пов'язана з тим, що нібито "НАТО хоче спричинити світову війну, забезпечуючи корумповану диктаторську Україну американською зброєю для масового вбивства російського цивільного населення".

Про "бажання" Північноатлантичного альянсу розв'язати світову війну писав, зокрема, ірландський журналіст Чей Боуз.

"Спочатку НАТО агітувало за марну війну в Україні, рішуче прагнучи розширити свою присутність біля Росії після того, як обіцяло цього не робити. Тепер НАТО хоче спричинити світову війну, забезпечуючи корумповану диктаторську Україну американською зброєю для масового вбивства російського цивільного населення. Справжній "оборонний альянс", – написав він.

Поширення журналістом цього давнього наративу Кремля зі згадками про "підступне" розширення і неіснуючі обіцянки альянсу Москві у ЦПД вважають цілком свідомою діє з його боку. Так автор висловлювання не лише виправдовує росіську агресію, а й намагається демонізувати союзників України, які надають нашій державі критично важливу для захисту від агресора допомогу.

Тим часом бразильський журналіст Пепе Ескобар вирішив підіграти Кремлю, поширюючи брехню про умисні удари України по цивільних на території РФ.

"Вони цілеспрямовано атакували цивільних... і саме тому Кремль та всі інші абсолютно розлючені, тому що це виходить далеко за рамки дозволу на нанесення ударів у глибині Російської Федерації, але по цивільному населенню цілеспрямовано", – зазначив він.

Насправді ж українські військові атакують лише військові об'єкти ворожої армії. Однак про це "журналіст" не згадав, вочевидь, переслідуючи мету дискредитувати українських військових та підірвати довіру до України з боку Заходу задля зменшення західної підтримки.

Увазі західної аудиторії цього тижня пропонувалася також маніпуляція, що Путін "поєднує військову міць зі стратегічним партнерством і встановив чіткі червоні лінії, які НАТО і Захід не можуть дозволити собі ігнорувати". У цьому намагався переконувати, зокрема, американський журналіст Клейтон Морріс.

"Зараз ми знаходимося на дуже небезпечному краю прірви. Попередження Путіна не можна і не треба ігнорувати. Він поєднує військову міць зі стратегічним партнерством і встановив чіткі червоні лінії, які НАТО і Захід не можуть дозволити собі ігнорувати. Вони не можуть дозволити собі ігнорувати ці сигнали або видавати їх за звичайне брязкання шаблями. Він не блефує", – заявив він у своєму подкасті Redacted.

Такі твердження як з боку Кремля, так і у виконанні його "симпатиків" на Заході мають на меті залякування західних країн на тлі їхньої військової підтримки України. Російський диктатор Путін, розуміючи, наскільки ця підтримка заважає його планам захоплення української території, намагається зупинити її, в тому числі шляхом дискредитації та шантажу.

Також цього тижня на Заході намагалися запустити тезу, що "мільйон людей загинули в маріонетковій війні Байдена з Росією". Взявся за брудну роботу з поширення кремлівських наративів все той же німецько-фінський блогер Кім Дотком.

"Як сумно, що мільйон людей загинули в маріонетковій війні Байдена з Росією. Українці, які зараз спостерігають за Байденом, розуміють, що все це було даремно", – видав він.

Ця маніпуляція дивовижно співпадає з давнім російським наративом про "проксі-війну США з Росією". Однак те, що Україну підтримують США та інші західні країни, є проявом зусиль цивілізованих країн, спрямованих на відстоювання міжнародного права, зокрема принципів територіальної цілісності та суверенітету держав.

Вторив Доткому й канадський журналіст Аарон Мате.

"Прагнучи знехтувати як Конституцією України, так і громадською думкою, адміністрація Байдена не була "стурбована" тим, що нейтралітет України означав "одностороннє роззброєння". Замість цього вона хотіла зберегти очолювану США мілітаризацію України як де-факто маріонетки НАТО на кордоні з росією – проєкт, який призвів до одностороннього знищення України", – заявив він.

У ЦПД ж цьому "журналісту" нагадали, що саме агресія Росії є основною причиною руйнувань та людських втрат в Україні, а західна підтримка, включно з допомогою від США, спрямована на зміцнення обороноздатності України та захист її громадян від цієї агресії.

Нагадаємо, наприкінці травня у ЦПД застерігали, що Росія планує запустити ІПсО про відкриття другого фронту з Білорусі. І не виключено, що через місяць після цього агресор взявся за реалізацію цих намірів. Так, 21 червня ширилася інформація, що у Білорусі почалася раптова перевірка готовності військових частин.А за тиждень у цій країні поскаржилися, що Україна нібито стягує до кордону війська і техніку і заявили про "розв'язання гарячого конфлікту".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом