Пенсіонерам зменшують розмір виплат: що відбувається
Пенсіонерам зменшують розмір виплат: що відбувається

Пенсіонерам зменшують розмір виплат: що відбувається

Українці отримують надбавки до виплат за пізніший вихід на пенсію. Проте, якщо особа продовжує ходити на роботу, то розмір доплати за перепрацювання залежить не від актуального прожиткового мінімуму, а за минулий рік, розповів експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

В Україні пенсіонери можуть отримувати менші виплати, ніж очікувалося б. Зокрема, це може бути повʼязано з низкою причин. Детальніше про це розповів експерт видання "На пенсії" Сергій Коробкін на своєму YouTube-каналі.

Пенсіонерка з Київщини Ніна Іванівна звернулася до експерта видання Сергія Коробкіна та заявила, що пенсійні виплати в Україні нараховують невірно.

"Мені 67 років, маю сумніви щодо правильності нарахування пенсії. Пенсії нам нараховують невірно і заробляють собі таким чином на премії. Розмір пенсії постійно змінюється. Наприклад, у лютому, квітні, вересні та листопаді 2023 року пенсію виплачували в меншому розмірі, ніж нараховували", — написала пенсіонерка.

За її словами, в листопаді з неї зняли 433 гривні, а в березні цього року збільшили виплати на 114 гривень, а у квітні зменшили на понад 600. Крім цього, жінка продовжує працювати сезонним оператором котельні при лікарні та за сумісництвом при школі.

Коробкін наголосив, що в жінки є майже 45 років стажу, проте мала зарплата, яка врахована за періоди з 2000 по 2016 роки. В результаті загальний розмір пенсії виходить невеликий.

Надбавка за пізніший вихід на пенсію

Експерт зауважив, що жінці була встановлена надбавка за пізніший вихід на пенсію. Зокрема, з жовтня 2011 року українкам почали підіймати пенсійний вік, у результаті вони виходили на заслужений відпочинок пізніше та отримували компенсацію в розмірі 2,5% від основного розміру пенсії за кожні пів року пізнішого виходу.

"На пенсію за новими правилами Ніні Іванівні довелося йти не в 55, а в 56 років, у 2013-му замість 2012 року. Натомість за це держава встановила довічну надбавку до пенсії в розмірі 5% від базового розміру пенсії", — сказав Сергій Коробкін.

Він зазначив, що для неї основний розмір пенсії за віком становить 3222 гривні, тоді як компенсація за пізніший вихід на пенсію — 161 гривня.

Надбавка за понаднормовий стаж

У жінки понаднормовий стаж в 14 років, тому доплата за перепрацювання становить 14% від прожиткового мінімуму за попередній рік — 2093 гривні. Так відбулося через те, що пенсіонерка продовжує працювати, тоді як актуальний прожитковий мінімум застосовується лише після звільнення.

Чому жінці могли зменшити пенсію

Коробкін наголосив, що однією з причин зменшення пенсії може бути те, що жінка працює на сезонних роботах. Зокрема, можлива плутанина з розміром доплат за понаднормовий стаж. За його словами, важливо вчасно повідомляти ПФУ про звільнення і працевлаштування.

"Коли в Пенсійному фонді з’ясовують, що людина почала працювати та про це не повідомила, за певний час може утворитися переплата, яку потім із пенсії автоматично утримують", — додав він.

Дивіться з 0:40

Нагадаємо, від початку 2024 року для суддів збільшили розмір пенсії на понад чотири тисячі гривень. У результаті в середньому їхні середні виплати становлять 103 874 гривні.

Раніше у ПФУ розповіли, що пенсіонери можуть розраховувати на вікову надбавку до виплат. Зокрема, це стосується українців від 70 років.

Теги по теме
Деньги выплаты
Источник материала
Поделиться сюжетом