Після історичної посадки на Місяці Китай націлився на глибший космос
Після історичної посадки на Місяці Китай націлився на глибший космос

Після історичної посадки на Місяці Китай націлився на глибший космос

КНР планує здійснити посадку своїх апаратів на астероїд, Марс, а також відправити зонди до Юпітера й Урана.

Національне космічне управління Китаю (CNSA) не лише розпочало вивчення зразків місячного ґрунту, узятих апаратом "Чан'е-6" на зворотному боці Місяця, а й готується до дослідження глибшого космосу. Зокрема, йдеться про другу, третю і четверту місії програми "Тяньвень". Також Китай активно готується до висадки своїх астронавтів на Місяць, пише Interesting Engineering.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

25 червня 2024 року на Землю прилетіла китайська капсула місії "Чан'є-6", усередині якої було майже 2 кг зразків місячної гірської породи зі зворотного боку Місяця. Про цю місію Фокус уже докладно писав. "Чан'є-6" стала другою китайською місією зі збору зразків на Місяці після "Чан'є-5", яка зробила те саме, але на видимій стороні супутника Землі 2020 року.

Після успішного завершення місії "Чан'є-6" Китай увійшов в історію як перша країна у світі, апарати якої змогли зібрати і доставити на Землю зразки гірської породи зі зворотного боку Місяця. Наразі вже почалося вивчення отриманого матеріалу, але CNSA також займається плануванням дослідження глибшого космосу.

25 червня капсула зі зразками зі зворотного боку Місяця здійснила посадку на території Китаю

Стало відомо, що місія "Тяньвень-2" (у рамках першої місії програми "Тяньвень" на Марс доставили орбітальний апарат і марсохід) має вирушити в космос у травні наступного року. Її мета полягає у вивченні астероїда і комети.

Китайський космічний апарат має зібрати зразки на навколоземному астероїді (469219) Камоалево і повернути їх приблизно через 2,5 року після запуску в космос. Після цього місія "Тяньвень-2" вирушить вивчати комету 311P/PANSTARRS.

Після успішного завершення місії "Чан'є-6" Китай увійшов в історію, як перша країна у світі, апарати якої змогли зібрати і доставити на Землю зразки гірської породи зі зворотного боку Місяця
Фото: CNSA

Згідно з повідомленням CNSA, апарати місії "Тяньвень-3" мають вирушити на Марс, але цього разу буде проведено збір зразків ґрунту на Червоній планеті з метою їхнього доправлення на Землю. Точна дата запуску поки що зберігається в секреті. Також достеменно не відомо, коли вивчати Юпітер і Уран вирушать апарати місії "Тяньвень-4", але те, що вона відбудеться відомо вже точно.

Апарати місії "Тяньвень-3" мають вирушити на Марс, але цього разу буде проведено збір зразків ґрунту на Червоній планеті з метою їхнього доправлення на Землю
Фото: NASA

Також Китай планує знову повернутися на Місяць зі своїми апаратами "Чан'е-7" і "Чан'е-8". Першу місію збираються відправити в район південного полюса Місяця 2026 року, а другу туди ж, але 2028 року. Мета цих місій полягає в дослідженні потенційного місця для висадки перших китайських астронавтів на Місяці, а також для будівництва китайської бази на супутнику Землі. Вважається, що в цьому регіоні Місяця є багато сприятливих умов для встановлення довгострокової присутності людини. Зокрема, це стосується великих покладів водяного льоду, з якого можна добувати воду, а з неї — водень і кисень. Раніше Китай уже заявляв про те, що збирається відправити своїх астронавтів на Місяць уже до 2030 року. Водночас NASA збирається повернутися на Місяць після більш ніж 50-річної перерви у 2026 році.

Також Китай планує знову повернутися на Місяць зі своїми апаратами "Чан'е-7" і "Чан'е-8"
Фото: NASA

Останніми роками Китай стрімкими темпами розвиває свою космічну галузь і одним із головних досягнень у цьому плані є створення орбітальної станції "Тяньгун".

Що стосується ситуації на орбіті, то як уже писав Фокус, NASA не випускає астронавтів з МКС у відкритий космос. NASA перенесло наступний вихід у відкритий космос з Міжнародної космічної станції через проблеми, які виникли в скафандрі одного з астронавтів.

Також Фокус писав про нове відкриття китайських учених, яке вони зробили під час дослідження зразків місячного ґрунту, доставлених місією "Чан'е-5". Це відкриття змінює уявлення про походження Місяця.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом