Президент Чехії не бачить причин змінювати керівництво армії на тлі конфлікту
Президент Чехії не бачить причин змінювати керівництво армії на тлі конфлікту

Президент Чехії не бачить причин змінювати керівництво армії на тлі конфлікту

Чеський президент Петр Павел вважає, що наразі підстав змінювати керівництво оборонних структур немає на тлі повідомлень у ЗМІ про конфлікт між міністеркою оборони Яною Черноховою та керівником Генерального штабу Карлом Ржехкою.

Про це він заявив в інтерв’ю Чеському телебаченню в неділю, 30 червня, повідомляє "Європейська правда".

Павел заявив, що спілкувався з Черноховою та Ржехкою стосовно конфліктної ситуації між ними, яка виникла минулого тижня, і сторони "погодилися, що в нинішній ситуації з безпекою ми не можемо дозволити собі сваритися через дрібниці".

"Я думаю, що обидва лідери це усвідомлюють.

Ні я, ні прем'єр-міністр не хочемо жодних кадрових змін.

Я переконаний, що вони (Чернохова і Ржехка) здатні домовитися.

Ми в одному човні в цьому питанні, ми хочемо, щоб наша країна мала якнайкращу обороноздатність", – сказав президент Чехії.

За його словами, проблема пов’язана з тим, як нормативно-правові акти визначають обов'язки міністра і начальника Генерального штабу.

"Армія управляється політично, це безперечно.

Уряд дає армії завдання і напрямок, начальник Генерального штабу командує армією.

Це створює простір для того, щоб повноваження трохи перетиналися", – пояснив Павел.

Суперечка між міністеркою оборони Чехії та керівником чеського Генштабу виринула минулого тижня, коли на слуханнях у парламентському комітеті почали обговорювати, чи не забороняла Чернохова створювати Ржехці власний акаунт у соцмережі X (Twitter).

Вона також висловила застереження через участь керівника Генштабу Чехії в ініціативі Nemesis, у межах якої закупаються безпілотники для України – цей проєкт наразі перевіряє інспекція через використання військових приміщень для випробувань дронів.

Сама Чернохова говорила, що ця суперечка з керівником Генштабу – "не перша і не остання", а відносини з ним "на професійному рівні хороші".

Источник материала
Поделиться сюжетом