Ціна на землю в Україні встановила рекорд: скільки коштує гектар
Ціна на землю в Україні встановила рекорд: скільки коштує гектар

Ціна на землю в Україні встановила рекорд: скільки коштує гектар

В Україні ціни на землю сільгосппризначення зросли до найвищого рівня за весь час існування ринку землі. Так, у травні 2024 року середньозважена ціна гектара склала 45 тис. грн.

Про це йдеться у дослідженні Київської школи економіки (KSE). Його автори зазначають, що ця ціна:

  • на 8,2% вище, ніж у квітні 2024 року;
  • на 5,6%, ніж у березні поточного року.

"Ціни купівлі-продажу сільгоспземель у травні цього року суттєво зросли порівняно із попередніми місяцями й наразі є найвищими за весь час існування ринку земель. ... При цьому важливо розуміти, що зазначені ціни базуються на офіційних цінах, що реєструються у Реєстрі речових прав при укладенні угод купівлі-продажу. Ринкові ціни на землю можуть бути значно вищими, адже більша частина усіх угод укладаються за ціною", – наголошується в дослідженні.

Загалом же, зазначають аналітики, по областях вартість гектара землі коливається від середніх 30,2 до 78,9 тис. грн/га. Найдорожче – на Івано-Франківщині, в середньому, власне, 78,9 тис. грн/га. А крім того:

  • у Львівській – 58,3 тис. грн/га;
  • Полтавській – 57,6 тис. грн/га;
  • Тернопільській областях – 55,7 тис. грн/га.

Найдешевше земля коштує у Запорізькій області – у середньому 30,2 тис. грн/га. А також:

  • Донецькій – 33,3 тис. грн/га;
  • Херсонській – 33,5 тис. грн/га;
  • Сумській областях – 34,6 тис. грн/га.

Що відбувається на ринку землі України

Втім, зазначається, з огляду на незначне зниження цін у квітні 2024 року, зростання вартості сільгоспземель у травні цього року "навряд чи можна вважати довгостроковим трендом". З іншого боку, зазначається, з початку 2024 року середні ціни на землю залишаються значно вищими, ніж у попередні періоди.

"Відтак, можна констатувати, що відкриття ринку земель для юридичних осіб у січні 2024 року спричинило структурні зміни умов на ринку. І як наслідок призвело до збільшення цінності сільгоспземель", – констатували автори дослідження.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас, попри повномасштабну війну та регулярні російські обстріли, українці не відмовляються і від купівлі нового житла. Втім, 90% попиту на первинне житло сконцентровано головним чином у відносно безпечних у військовому значенні містах. Ба більше, у таких регіонах попит на нове житло зріс у 1,5-1,8 раза – тоді як загалом по Україні впав до 35% від "довоєнного" рівня.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом