Загострення спеки: від Делі до Джакарти відзначають різке зростання температури понад 35°C
Загострення спеки: від Делі до Джакарти відзначають різке зростання температури понад 35°C

Загострення спеки: від Делі до Джакарти відзначають різке зростання температури понад 35°C

Кількість днів із досягненням пекельних 35 градусів Цельсія у 20 найбільших столиць світу, від Делі до Джакарти до Буенос-Айресу, зросла на 52% за останні три десятиліття.

Про це пише Reuters з посиланням на аналітичний центр.

Понад 300 мільйонів людей проживають у 20 найбільш населених столичних містах світу, де вони особливо вразливі до підвищених температур, спричинених зміною клімату, оскільки асфальт та будівлі поглинають і утримують тепло.

Цьогоріч вже столиці, такі як Делі, Дакка та Маніла, постраждали від небезпечних хвиль спеки, що призвели до численних смертей від перегріву і закриття шкіл.

Лише Делі зафіксувала найдовшу і найсуворішу хвилю спеки за останні 74 роки: 39 послідовних днів із максимальними температурами на рівні або вище 40 градусів Цельсія з 14 травня по 21 червня, згідно з даними метеостанцій.

Тепер аналіз, проведений Лондонським міжнародним інститутом з екології та розвитку (IIED), кількісно оцінює зростаючу загрозу екстремальної спеки у деяких з найбільших світових міських центрів.

Використовуючи дані про поверхневу температуру з метеостанцій аеропортів, дослідники виявили, що з 2014 по 2023 рік було майже 6500 календарних днів, коли одне з 20 міст досягало температур вище 35 градусів Цельсія. Протягом десятиліття з 1994 по 2003 рік цей показник становив всього 4755 днів.

"Ми знаємо, що спеку відчувають неоднаково у різних містах", - зазначив Такер Ландесман, дослідник IIED. "У певних типах районів та комерційних кварталах ймовірніше виникають кармани екстремальної спеки. Це пов'язано з нерівністю та тим, як ми проектуємо будівлі та інфраструктуру".

Саме Джакарта в Індонезії зафіксувала найбільше абсолютне зростання кількості днів із температурою понад 35 градусів, з 28 днів між 1994 і 2003 роками до 167 у найближчому десятилітті. Сеул, Південна Корея, пережив з дев'яти днів до 58, тоді як Буенос-Айрес з семи днів піднявся до 35.

Источник материала
Поделиться сюжетом