Зеленська привітала Український центр у Литві з другою річницею заснування
Зеленська привітала Український центр у Литві з другою річницею заснування

Зеленська привітала Український центр у Литві з другою річницею заснування

Дружина Президента України Олена Зеленська привітала Український центр у Литві з другою річницею заснування і подякувала за те, що повертає українцям відібрані Росією можливості.

Про це йдеться в опублікованому у Фейсбуці відеозверненні першої леді, передає Укрінформ.

За її словами, Український центр у Литві було створено "спільно з колегою – першою леді країни Діаною Наусєдєнє, нашим Посольством у Литовській Республіці та Університетом Вітовта Великого, який і став домом для цього унікального українського осередку". 

Як зазначила Зеленська, "тоді, у перші місяці російського вторгнення, українці, розкидані ним по світу, гостро потребували місць, де зможуть відновити моральні сили, відчути себе не жертвами, а активною спільнотою вільних, дієвих людей, які можуть допомогти і собі, і співвітчизникам, і країні".

Саме таким місцем став Український центр у Литві – перший подібний у Європі. 

“Якщо описати роботу центру одним словом, то це буде слово ”можливості”, - зауважила перша леді.

За її словами, центр повертає можливості, які відібрало в українців російське вторгнення, та “додає нових – можливість учитися, розвиватися, працювати, почуватися потрібним, бути серед своїх і відчувати підтримку. Можливість бути не вимушеним переселенцем, жертвою війни, а членом спільноти, вільною, упевненою людиною, якій є що сказати й що зробити”.

Дружина Президента України подякувала першій леді Литви й усій країні за співпрацю та розуміння.

“Безумовно, центр саме такий, тому що вся Литва саме така – щира, небайдужа й розуміє. Литва знає, як важливо подолати російську агресію, щоб вона не загрожувала більше нікому”, – наголосила Зеленська.

Український центр – спільний проєкт перших леді Литви та України. Його місія – представляти інтереси української громади та сприяти розширенню її можливостей. Центр організовує заходи для освіти та зайнятості дітей, молоді й усієї української громади в Литві, проводить міжнародні експертні події та зустрічі. Він також сприяє вступу України до Євросоюзу.

ЯК повідомляв Укрінформ, у столиці Литви у червні 2022 року відкрили перший в Європейському Союзі Український центрдля громадян, які були вимушені виїхати з України.

Фото: Телеграм Олени Зеленської

Теги по теме
Украина Литва
Источник материала
Поделиться сюжетом