Базова військова підготовка: чи можна студенту відмовитись від неї
Базова військова підготовка: чи можна студенту відмовитись від неї

Базова військова підготовка: чи можна студенту відмовитись від неї

Базова військова підготовка: чи можна студенту відмовитись від неї

Підготовку мають проходити всі придатні до військової служби студенти-чоловіки.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Документом передбачено запровадження базової військової підготовки у закладах вищої освіти для студентів-чоловіків. Видання Освіта.ua розповіло, що може загрожувати студенту, який відмовиться її проходити.

Відповідно до постанови №734 «Про затвердження Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських», базову підготовку проходитимуть чоловіки, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

Підготовка проводитиметься з метою здобуття громадянами військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни.

Базова підготовка студентів відбуватиметься у закладах вищої освіти усіх форм власності.

Так, практична підготовка буде проводитися після опанування теоретичної підготовки у поточному навчальному році строком до одного місяця протягом травня – жовтня за рахунок часу, відведеного на канікули.

Також Порядком визначено, що проходження практичної підготовки для студентів-чоловіків є обов’язковою умовою опанування відповідної освітньої програми (у тому числі бакалавра, магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування).

Організація та забезпечення практичної підготовки базової підготовки покладається на Генеральний штаб Збройних Сил.

Направлення студентів до навчальних військових частин для проходження практичної підготовки здійснюватиметься територіальними центрами комплектування за списками, наданими керівниками закладів вищої освіти.

Так, за результатами практичної загальновійськової підготовки здійснюватиметься підсумковий контроль, за результатами якого визначатиметься готовність студента до проходження військової служби за військово-обліковою спеціальністю.

Особи, які успішно завершать підготовку, складатимуть Військову присягу.

«Списки студентів після складення Військової присяги надсилатимуться територіальним центрам комплектування та керівникам закладів вищої освіти», – йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що відмова студента, який визнаний придатним до військової служби, від проходження базової загальновійськової підготовки стане підставою для його відрахування із закладу освіти.

Раніше директора Директорату розвитку електронних послуг Мінцифри Валерія Ткач розповіла, що майбутньому забронювати працівника можна бути через «Дію».

Источник материала
Поделиться сюжетом