Boeing викупить свій колишній підрозділ за $4,7 млрд
Boeing викупить свій колишній підрозділ за $4,7 млрд

Boeing викупить свій колишній підрозділ за $4,7 млрд

Американська авіакосмічна корпорація Boeing домовилася про викуп акцій свого колишнього підрозділу – найбільшої у світі компанії з виробництва авіаконструкцій Spirit AeroSystems за $4,7 млрд. Про це Boeing повідомила в понеділок, 1 липня.

Зазначається, що злиття є угодою по всіх акціях за вартістю акціонерного капіталу приблизно в $4,7 млрд, або $37,25 за акцію. Загальна вартість операції становить приблизно $8,3 млрд, включно з останнім повідомленим чистим боргом Spirit.

Крім того, досягнуто угоди, що французький Airbus візьме на себе збитковий європейський бізнес Spirit в обмін на компенсацію в сотні мільйонів доларів. 

"Об'єднання Spirit і Boeing дасть змогу посилити інтеграцію виробничих та інженерних можливостей обох компаній, включно з системами безпеки та якості", – заявив генеральний директор Spirit Пет Шанахан.

Гендиректор корпорації Девід Келхун наголосив, що об'єднання компаній – це "можливість повернути критично важливу роботу з виробництва літаків Boeing на наші заводи" для "створення безпечних та якісних літаків для наших клієнтів".

Акції Spirit закрилися у п'ятницю на позначці $32,87. Компанія повідомила, що вартість угоди передбачає 30% премії до ціни паперів на 1 березня, коли Boeing та Spirit оголосили про переговори.

Spirit була відокремлена від Boeing у 2005 році шляхом продажу інвестиційній фірмі Onex Corporation. На думку критиків цього кроку, він був символом акценту на скороченні витрат, а не на якості.

Компанія Boeing давно розмірковувала про викуп своєї колишньої дочірньої компанії, яка, за словами аналітиків, зазнає труднощів із самостійним розвитком, незважаючи на диверсифікацію та перехід на роботу з європейською компанією Airbus, пише Reuters.

Рішення діяти було ухвалено в той час, коли Boeing намагається подолати труднощі, спричинені вибухом заглушки дверей 5 січня на практично новому літаку Alaska Airlines.

Ці проблеми призвели до суттєвого уповільнення виробництва Boeing, що відбилося на всій світовій галузі комерційної авіації.

Американський виробник літаків оголосив, що генеральний директор Boeing Девід Келхун піде у відставку до кінця року. Водночас керівники галузі та аналітики вказали на Шанахана зі Spirit, колишнього керівника Boeing, як на одну з можливих замін.

Не відразу було зрозуміло, як довго він може бути пов'язаний зі Spirit, оскільки угода з Boeing має бути закрита не раніше середини 2025 року.

У червні стало відомо, що Boeing розслідує чергову проблему якості своїх літаків. Виявилося, що сотні кріплень були неправильно встановлені на фюзеляжах деяких недоставлених реактивних літаків 787 Dreamliner. Проблема пов’язана з неправильним "затягуванням" на заводі Boeing понад 900 кріпильних елементів на літак.

Також прокурори рекомендують Міністерству юстиції Сполучених Штатів порушити кримінальну справу проти авіакорпорації Boeing через те, що авіабудівник порушив угоду, пов'язану з двома великими авіакатастрофами, які забрали життя 346 осіб.

Источник материала
Поделиться сюжетом