Євроінтеграція і глобальне потепління: експерт розповів, чи закриють в Україні всі шахти
Євроінтеграція і глобальне потепління: експерт розповів, чи закриють в Україні всі шахти

Євроінтеграція і глобальне потепління: експерт розповів, чи закриють в Україні всі шахти

Про це він розповів у програмі «Регіони у вогні» із Олексієм Буряченком.

Як зазначає Олексій Буряченко, є спільна проблема – це зелений перехід, глобальне потепління, але є і нагальна – нам потрібне вугілля, щоб топити взимку, і вся ця трансформація із закриттям шахт становить ризики.

«Економічна стратегія до 2050-го року, на превеликий жаль, не враховує всі аспекти цього питання належним чином, і досить поверхнево акцентовано на те, що просто в безальтернативному порядку закривати шахти, виконуючи наші певні зобов'язання перед Європейським Союзом, зокрема рентабельні. Тому формування і реалізація державної політики в цьому питанні, як на мене, мабуть, - ключове, але формувати її потрібно, звичайно ж, враховуючи наші євроінтеграційні прагнення, наші міжнародні зобов'язання, думку громад, і, звичайно, думку бізнесу», - пояснює Олексій Буряченко.

Гість програми нагадує, що Україна ввійшла до глобального вугільного альянсу, взявши на себе зобов'язання в перспективи відмовитися від енергетичного використання вугілля, це необхідно, щоби протидіяти тенденціям глобального потепління. Отож, констатує він, це питання безальтернативне, і треба думати, як вирішити питання максимально ефективно та безболісно. І зрозуміло, додає експерт, що завтра всі шахти раптом не закриють.

«Виходить, що є світовий тренд, є зобов'язання стосовно того, що ми слідуємо певному світовому тренду, і це правильно. Але є конкретні люди, бізнеси, громади, навіть держави, які від цього об'єктивно можуть потерпіти. І справедливість полягає в тому, що ми паралельно пропонуємо інструменти, як цьому запобігти, як перемкнути їх, перевести їх на якісь нові рейки. А от як це розумно зробити – оце питання справедливої трансформації», - підсумовує Ярослав Жаліло.

Також Politeka писала про те, що Мусієнко розповів, чи будуть все ж таки західні інструктори в Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом