Ізраїль хоче узаконити п’ять поселень на Західному березі річки Йордан
Ізраїль хоче узаконити п’ять поселень на Західному березі річки Йордан

Ізраїль хоче узаконити п’ять поселень на Західному березі річки Йордан

Ізраїльський уряд може визнати п’ять несанкціонованих єврейських поселень на окупованому Західному березі річки Йордан, аби вони в майбутньому не ввійшли до складу незалежної Палестинської держави.

Як передає Укрінформ із посиланням на CNN, таке рішення ухвалив ізраїльський уряд у відповідь на рішення кількох країн визнати Палестину як державу. Про це телеканалу повідомив речник міністра фінансів Ізраїлю Бецалеля Смотріча.

Офіс прем'єра поки що публічно не коментував ці повідомлення.

Смотрич є провідним ультраправим членом ізраїльського кабінету міністрів і відкидає створення незалежної Палестинської держави.

Він давно виступає за будівництво ізраїльських поселень на Західному березі, вказуючи на них як на засіб запобігання входженню цієї території до складу незалежної держави.

Європейський Союз, а також кілька країн Близького Сходу засудили ці плани. У заяві, опублікованій у суботу, речник ЄС Пітер Стано заявив, що Євросоюз «найрішучішим чином засуджує» заяву Смотрича.

«Це ще одна свідома спроба підірвати мирні зусилля», – зазначив він.

Катар, Єгипет і Саудівська Аравія назвали таке рішення порушенням міжнародного права та резолюцій Ради Безпеки ООН.

Ізраїль протягом десятиліть розширював поселення на окупованому Західному березі, незважаючи на підписання низки мирних угод з палестинцями в 1990-х роках, які передбачали створення незалежної Палестинської держави на цих територіях і в секторі Газа.

Фото: Flash90

Теги по теме
Израиль
Источник материала
Поделиться сюжетом