Макрон ризикнув: що означає для України успіх партії Ле Пен у Франції
Макрон ризикнув: що означає для України успіх партії Ле Пен у Франції

Макрон ризикнув: що означає для України успіх партії Ле Пен у Франції

Ті, хто набрав переважну частину голосів у першому турі, вони стануть депутатами Національних зборів Франції. Проте більшість депутатських місць буде розподілена у другому турі. Це 24 Каналу розповів політолог Володимир Фесенко, зауваживши, що лише тоді стане зрозуміло, хто переміг.

Що для України означає успіх партії Ле Пен

Ультраправі сили з "Національного об'єднання" Марін Ле Пен змінили свою риторику і до України, і до Росії. Якщо раніше лідерка партії та її представники у Європарламенті схвалювали дії Кремля, то зараз засуджують війну країни-агресорки проти нашої держави. Навіть підтримали Київ у парламенті, хоча зі своїми застереженнями.

Вони не будуть нашими друзями, такими послідовниками. Але те, що у них зараз більш поміркована та прагматична позиція щодо війни між Росією і Україною, загалом це позитивна для нас тенденція. Хоча будемо дивитися, як вони поводитимуться далі,
– наголосив політолог.

"Головне, який уряд буде сформований після виборів. Очевидно одне – це не буде уряд, підконтрольний президенту Макрону. Він, найімовірніше буде в певній опозиції до нього. Це ми також переживали свого часу – протистояння між президентами та урядом. От і у Франції виникне така ситуація, коли доведеться шукати складні компроміси", – додав він.

Яка партія може стати переможцями виборів

Згідно з результатами опитувань, найбільшу кількість депутатських місць отримають ультраправі партії "Національне об'єднання" на чолі з Ле Пен, проте навряд здобудуть абсолютну більшість голосів.

На другому місці – лівий альянс "Новий народний Фронт" з 28,1%, центристи президента Еммануеля Макронанаразі мають 20,3%, але потрібно знати, скільки мандатів вони отримають.

Проблема у тому, що кількість відсотків голосів не конвертується у депутатські місця, це визначатиметься потім на округах. Хтось може перемогти, бо будуть голосувати проти іншого кандидата.

З ким домовлятися про створення коаліції – питання, від якого залежить майбутнє Франції,
– зазначив Фесенко.

Макрон, мабуть, зробив величезну помилку. Він ризикнув, адже думав, що вдасться об'єднати всі центристські сили проти ультраправих. На жаль, не вийшло, тому виникають достатньо серйозні виклики.

Теги по теме
Эммануэль Макрон
Источник материала
Поделиться сюжетом