Мешканці багатоповерхівок готуються до суворіших відключень світла: які рішення знаходять
Мешканці багатоповерхівок готуються до суворіших відключень світла: які рішення знаходять

Мешканці багатоповерхівок готуються до суворіших відключень світла: які рішення знаходять

Український Кабмін оголосив про запуск грантів та пільгових кредитів для ОСББ на реалізацію енергетичних проєктів. Це допоможе ОСББ отримати до 2 мільйонів гривень на закупівлю сонячних електростанцій, теплових насосів, генераторів та інших енергетичних рішень.

Однак частину витрат все ж доведеться покривати самим жителям. Також є місцеві програми підтримки, наприклад, проєкт "75/25", за яким місто компенсує 75% вартості встановлення обладнання для безперебійного енергопостачання.

ОСББ, фото: Facebook

Енергетичні кредити, які пропонують державні банки, такі як "Приватбанк", можуть бути використані для придбання сонячних електростанцій, генераторів та інших систем. Ці кредити надаються під пільгові відсотки в рамках програми "5-7-9".

Важливо забезпечити роботу ліфтів, опалення та водопостачання у разі відключень електроенергії. Хоча генератори та сонячні батареї можуть допомогти, повне електропостачання квартир потребує значних інвестицій.

Кнопка ліфта / фото: Freepik

Встановлення теплових насосів коштувало близько 7 млн грн, але більшу частину компенсувало місто. Жителі внесли по 185 грн за квадратний метр житлової площі.

Тепер ОСББ планує встановити сонячну електростанцію на 35 кВт з акумуляторами для забезпечення роботи ліфтів, освітлення та насосів під час відключень електроенергії. Загальна вартість проєкту становить близько 2 млн грн, з яких 70% буде компенсовано міською програмою.

Переваги

Постійна наявність води, робочі ліфти та освітлені під'їзди під час блекаутів.

Тарифи на воду / фото: Pinterest

Обмеження

Опалення та освітлення квартир залежать від наявності централізованого тепла або мережевої електроенергії. Для забезпечення світла у квартирах потрібна значно більша потужність (до 250 кВт).

Генератори

Можуть забезпечити роботу насосів, освітлення під’їздів та зарядку гаджетів, але потребують постійного обслуговування та заправки.

Комплексний підхід

Водопровідна вода / фото: Freepik

Окрім резервного живлення, важливо зменшувати споживання електроенергії, наприклад, використовуючи гарячу воду з мережі замість електробойлерів.

Вам буде цікаво дізнатися потрібен лише один прилад: як в Україні заощадити сотні гривень на електриці

Источник материала
Поделиться сюжетом