Неандертальці виявилися здатними піклуватися про дітей із синдромом Дауна
Неандертальці виявилися здатними піклуватися про дітей із синдромом Дауна

Неандертальці виявилися здатними піклуватися про дітей із синдромом Дауна

Неандертальці виявилися здатними піклуватися про дітей із синдромом Дауна

Вчені виявили останки, які вказали на новий аспект життя стародавніх родичів людей.

Вчені проаналізували кістку шестирічної дівчинки-неандертальця, яка була знайдена в Іспанії, і дійшли висновку, що дитина страждала від синдрому Дауна. І це перше свідчення того, що знайшли найближчі родичі страждали на цей синдром, повідомляє Live Science.

Той факт, що дитина, яку прозвали Тіна, дожила до раннього дитячого віку, припускає, що про неї піклувалися. Це, своєю чергою, доводить те, що неандертальці виявляли альтруїзм.

«Ця дитина потребувала догляду протягом як мінімум шести років, що, ймовірно, вимагало б, щоб інші члени групи допомагали матері в догляді за нею», — заявили вчені у своєму дослідженні.

Кістку дитини знайшли ще 1989 року Кова-Негра (по-іспанськи «Чорна печера») у Хативі, місті у провінції Валенсія. Інші останки неандертальців, знайдені тут, датуються періодом від 273 до 140 тисяч років тому. Але вушна кістка виявилася змішана з кістками тварин і донедавна ідентифікувати її не вдавалося.

Команда використовувала мікро-КТ (комп'ютерну томографію) для сканування кістки, що дозволило створити її цифрову 3D-модель.

Вчені з'ясували, що вушна кістка Тіни мала неправильну форму, що відповідає синдрому Дауна. Згідно з заявою дослідників, у неї також були інші незвичайні аспекти, включаючи менший равлик і аномалії латерального напівкружного каналу (LSC), найкоротшого з трьох вушних каналів, які можуть викликати втрату слуху і сильне запаморочення.

Разом з тим необхідні додаткові аналізи, щоб підтвердити, чи дійсно Тіна страждала від синдрому Дауна. Відомо, що у людей з цим синдромом є 21 хромосома, тому необхідний генетичний аналіз останків.

Якщо діагноз Тіни підтвердиться, це означає, що її стан вимагав допомоги від інших людей у групі.

Вже було відомо, що неандертальці дбали про хворих членів своїх груп. Але всі відомі особини, які вимагали догляду, були дорослими, тому було невідомо, чи піклувалися ці стародавні люди тільки про тих, хто міг надати їм допомогу у відповідь, чи робили це з альтруїзму.

Враховуючи, що шестирічна дівчинка зі складним генетичним захворюванням не змогла б надати їй велику допомогу у відповідь, цілком імовірно, що неандертальці, які допомагали їй, були альтруїстами, вважають учені.

Раніше дослідники заявили, що люди сучасного вигляду жили поруч із неандертальцями довше, ніж передбачалося раніше.

Источник материала
Поделиться сюжетом