Польща розпочинає головування у Вишеградській групі: три пріоритети
Польща розпочинає головування у Вишеградській групі: три пріоритети

Польща розпочинає головування у Вишеградській групі: три пріоритети

Польща 1 липня розпочинає річне головування у Вишеградській групі (V4 - Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) під гаслом «Повернення до коріння» (Back to Basics).

Як повідомили кореспондентові Укрінформу в МЗС Польщі, трьома пріоритетами головування будуть підвищення добробуту громадян чотирьох країн, зокрема покращення багатовимірної безпеки; розвиток інфраструктурних зв’язків і транспортного сполучення між країнами V4; дії, спрямовані на розкриття потенціалу співпраці між країнами.

«Елементом, нерозривно вплетеним у три пріоритети Польського головування у V4, буде підтримка України, яка бореться за незалежність проти російського агресора»,- наголосили у польському зовнішньополітичному відомстві.

Як підкреслюється, гасло «Повернення до коріння» означає повернення до фундаменту, на якому було побудовано Вишеградську групу, і це стосується свободи, прав людини, верховенства права та залучення до процесу європейської інтеграції і співпраці заради безпеки в Європі.

У межах Польського головування у V4 заплановано низку експертних зустрічей, семінарів і конференцій, пов’язаних із пріоритетними напрямками, а також зустрічей на рівні міністрів.

У програмі Польського головування у V4 є також низка секторальних ініціатив, спрямованих на Україну, зокрема у сфері внутрішньої безпеки, цивільного захисту, розвитку транспортних шляхів, передачі досвіду регіонів у процесі трансформації, забезпечення освіти дітей українських біженців.

Як наголошують у МЗС Польщі, у рамках стратегічних грантів Міжнародного Вишеградського фонду (IVF), в якому Польща головує у 2024 році, здійснюються заходи, спрямовані на підтримку України та сусідства ЄС (підтримка українського народу в його боротьбі за незалежність і територіальну цілісність, а також допомога суспільствам країн Східного партнерства і Західних Балкан у їхніх євроінтеграційних процесах); боротьбу з дезінформацією (підвищення обізнаності та підвищення соціальної стійкості серед партнерів V4, Східного партнерства та Західних Балкан); сприяння розвитку міжлюдських контактів (підтримка співпраці між громадянським суспільством країн V4 та за межами регіону).

Вишеградська група - неформальне об'єднання у складі Польщі, Чехії, Словаччини і Угорщини, яке функціонує з 1991 року.

Теги по теме
Украина Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом