Правила війни: у ЗСУ розпочали вивчення міжнародного гуманітарного права
Правила війни: у ЗСУ розпочали вивчення міжнародного гуманітарного права

Правила війни: у ЗСУ розпочали вивчення міжнародного гуманітарного права

У рамках проекту Женевського центру з питань управління у секторі безпеки ГО "Ліга офіцерів" провела серію тренінгів серед військовослужбовців із дотримання міжнародного гуманітарного права. Оскільки керівництво Збройних Сил України звертає особливу увагу на повсюдне дотримання військовослужбовцями норм міжнародного гуманітарного права, Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський ухвалив рішення щодо проведення таких додаткових тренінгів.

Навчальний курс розроблено з урахуванням досвіду у сфері застосування міжнародного гуманітарного права Сил оборони України.

Керівник ГО "Ліга офіцерів", полковник у відставці, учасник бойових дій, афганець Володимир Лукичов, капітан 1-го рангу, учасник бойових дій Андрій Коренько, офіцери-інструктори розповіли сержантам та офіцерам про міжнародні Конвенції, протоколи, що регламентують звичаї, методи ведення війни

На тренінгах інструктори розбирали конкретні кейси, відомі випадки з історії війни, починаючи з 2014 року. Пояснювали, як правильно чинити в тому чи іншому випадку, на що треба звертати увагу.

Наприклад, йшлося про те, кого вважати комбатантом, кого ні. Не комбатантами називають мирних громадян, які не мають військової форми та зброї. Також до них належать капелани, медики, юристи, постачальники. Це люди, якими заборонено відкривати вогонь. Але якщо хтось із них візьме до рук зброю, то може стати законною цілью.

Говорили про правила поводження з полоненими, а також про те, як правильно поводитися в полоні.

Також розповідали про відповідальність порушення методів ведення війни. Які існують суди, як правильно збирати та оформлювати докази військових злочинів.

Зазначалося, що термінів давності за статтями порушення методів ведення війни немає. І навіть через 80 років людину можуть покарати.

Загальну координацію проекту проводить Центральне юридичне управління Генерального штабу ЗСУ. Його начальник, полковник юстиції Богдан Шамрай на одному з тренінгів наголосив, що дотримання норм міжнародного гуманітарного права є актуальним питанням в умовах ведення в умовах ведення бойових дій.

Начальник Управління зв'язків із громадськістю ЗСУ полковник Богдан Сеник наводив приклади висвітлення військових злочинів та акцентував увагу на медіаграмотності, яка є необхідною складовою інформаційної боротьби з ворогом.

Усього проведено 11 занять, на них побували 450 військовослужбовців.

Источник материала
Поделиться сюжетом