Рідкісний вид капуцинів вперше застали за застосуванням каменю як знаряддя
Рідкісний вид капуцинів вперше застали за застосуванням каменю як знаряддя

Рідкісний вид капуцинів вперше застали за застосуванням каменю як знаряддя

У сухих лісах Бразилії зоологи вперше відобразили вимираючих капуцинів виду Sapajus flavius, які використовують каміння як інструменти для добування їжі. Це ставить їх в один ряд з макаками-крабоєдами та західними шимпанзе, які теж застосовують каміння як знаряддя.

Коли тварина хоче добути смачне листя, плоди або іншу їжу, але ті знаходяться надто високо, вона використовує палицю або якесь пристосування, щоб дотягнутися до ласощів. Так роблять далеко не всі звірі, і список завдань, в яких можуть стати в нагоді знаряддя, набагато ширший. Слони, наприклад, палицями відганяють настирливих мух, дикі суматранскі орангутани вміють підкладати в долоні подушечку з листя, щоб поїсти листя колючого дерева, не поранивши лап.

Інструмент у такому разі – це продовження тіла тварини. Часом ними стають і каміння.

Наприклад, морські видри, плаваючи на спині, кладуть собі на груди камінь, про який розбивають раковину мідії або панцир краба, тим самим видобуваючи м’ясо. Серед мавп за використанням каменів раніше заставали п’ять різних таксонів: два види капуцинів — чорносмугових (Sapajus libidinosus) і Cebus imitator, а також західних шимпанзе (Pan troglodytes verus) і два підвиди макак-крабоєдів.

Днями бразильські зоологи вперше задокументували кілька випадків того, як рідкісний вид капуцинів Sapajus flavius ​​використовує каміння як знаряддя, щоб розколоти горіхи та добувати їжу. Вчені розставили у лісах каатингу у Бразилії — найбільших сухих лісах Південної Америки — чотири фотопастки, а на одній із чотирьох станцій була годівниця з кукурудзою. Спостереження вели з вересня 2022-го до березня 2023 року, а сфотографувати капуцинів за застосуванням каменів вдалося недалеко від річки Сан-Франциско. Відеокадри та звіт опублікували в журналі Primates.

Капуцини виду Sapajus flavius, за даними Міжнародного союзу охорони природи за 2020 рік, перебувають на межі вимирання – тоді нарахували лише 500 особин. Ці мавпи живуть тільки в східній частині Бразилії, на узбережжі Атлантичного океану. Цікаво, що раніше вже фіксували, як S. flavius ​​використовують палиці, щоб добувати термітів.

На цей раз капуцинів вперше застали за розколюванням їжі за допомогою каменів. Мавпи клали горіхи або інші тверді плоди на камінь-ковадло і били по них камінням-молотками. Усього вчені зафіксували вісім випадків застосування такого інструменту. В одному місці капуцини користувалися уламками бетону як ковадлом, оскільки поблизу люди будували будинки. Як відзначили дослідники, капуцини, що вивчаються, стали шостим приматом, що застосовує камені як знаряддя.

Примітно також, що місце існування сама змушує мавп вдаватися до подібних інструментів. Річ у тому, що в бразильському атлантичному лісі майже цілий рік можна їсти стиглі фрукти — раціон чорносмугових капуцинів, про які згадувалося раніше, дуже широкий: вони харчуються 35 різними видами плодів, доступних тим, хто забрався на дерева вище.

Але ліси каатинга сухі і жаркі, і в підстилці можна знайти лише дев’ять видів різних плодів. До того ж по вісім-дев’ять місяців на рік їжі не вистачає. Через це капуцинам S. flavius ​​доводиться харчуватися сухими закритими плодами на зразок горіхів, яких у такій чагарниковій місцевості більше. І щоб дістатися їжі, доводиться вдаватися до кам’яних інструментів.

Источник материала
Поделиться сюжетом