Скільки триває підготовка мобілізованих в Україні: роз'яснення
Скільки триває підготовка мобілізованих в Україні: роз'яснення

Скільки триває підготовка мобілізованих в Україні: роз'яснення

В Україні віднедавна діє нове законодавство щодо мобілізації під час воєнного стану. З метою дотримання правил військового обліку чоловіки призовного віку повинні оновити свої дані до 16 липня.

Водночас триває набір військовозобов'язаних до армії для захисту країни від російської агресії. Громадяни проходять військово-лікарську комісію, і в разі визнання придатності до військової служби мобілізовані вирушають на підготовку. Скільки нині триває таке навчання, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Скільки триває підготовка мобілізованих

Головнокомандувач Збройних сил України Олекснадр Сирський раніше заявив, що громадяни, які приходять до війська після мобілізації, "не потрапляють одразу на фронт".

Водночас, за його словами, є "дуже спеціальні винятки", коли, наприклад, у людини вже є бойовий досвід. Переважна ж більшість мобілізованих прибувають до навчальних військових частин та центрів, сказав головнокомандувач.

"Кількість людей, які проходять таке навчання, на лютий 2024 року становила 84% від загальної кількості мобілізованих. Лише після такого навчання їх можуть спрямовувати на доукомплектування військових частин для відновлення їхньої боєздатності", – повідомив Сирський.

Як сказав начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, термін навчання становить від одного місяця. Мобілізованих направляють до військових частин лише після навчання.

Минулого літа до Статуту внутрішньої служби ЗСУ було внесено зміну про обов’язок командира не допускати до боїв мобілізованих без бойового досвіду та тих, які не пройшли навчання. Контроль за дотриманням цієї норми покладено на самих командирів.

Начальник штабу Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ полковник Віктор Люльчак розповів, що підготовка мобілізованих десантників триває 1−2 місяці.

Міноборони України в коментарі УНІАН повідомило, що терміни підготовки мобілізованих відповідають законодавству.

"Строки підготовки не змінюються. Все й надалі буде відбуватися відповідно до законодавства: Базова військова підготовка – 30 діб згідно закону України. Фахова підготовка залежно від військово-облікової спеціальності від 14 діб до 50 діб. Після цього ще колективна підготовка до 15 діб", – розповіли у відомстві.

Источник материала
Поделиться сюжетом