SpaceX Ілона Маска витратить $843 мільйони, щоб зіштовхнути МКС назад на Землю: навіщо це потрібно
SpaceX Ілона Маска витратить $843 мільйони, щоб зіштовхнути МКС назад на Землю: навіщо це потрібно

SpaceX Ілона Маска витратить $843 мільйони, щоб зіштовхнути МКС назад на Землю: навіщо це потрібно

Космічне агентство NASA заплатить компанії Ілона Маска SpaceX $843 мільйони для будівництва корабля, який в майбутньому виведе Міжнародну космічну станцію з орбіти Землі. Адже обсерваторія вже застаріла.

МКС, вартість якої $100 мільярдів, 24 роки була домом для астронавтів на висоті приблизно 250 миль над поверхнею Землі. Але через зношеність вона має бути знищена у 2030 році, пише DailyMail.

Космічне агентство NASA обрало саме SpaceX Ілона Маска для створення "космічного буксира", який потягне МКС з орбіти до Землі.

"Вибір американської ракети-носія для Міжнародної космічної станції допоможе NASA та її міжнародним партнерам забезпечити безпечний та відповідальний перехід на низьку навколоземну орбіту після завершення експлуатації станції", - сказав помічник адміністратора Управління космічних операцій Кен Бауерсокс, повідомила пресслужба NASA.

SpaceX отримала 843 мільйони доларів на розробку та виготовлення транспортного засобу "US Deorbit Vehicle". Буксир Маска повинен бути безпілотним. Адже коли станція та буксир досягнуть атмосфери Землі, вони згорять.

За 24 роки безперервної роботи Міжнародна космічна станція стала унікальною науковою платформою, на якій члени екіпажу проводили експерименти в багатьох наукових дисциплінах: наука про Землю та космос, біологія, фізіологія людини, фізичні науки та демонстрації технологій, які неможливі на Землі. "Екіпажі, які жили й досі живуть на борту станції, є руками тисяч дослідників на землі, які провели понад 3300 експериментів у мікрогравітації," – наголосили у NASA.

Попри те, що по всій планеті є заклики від шанувальників Міжнародної космічної станції безпечно повернути її на Землю для публічного показу або повторного використання вцілілих частин, NASA назвало цей процес "нездійсненним" і "дуже складним і дорогим".

Тож у 2030 році екіпаж МКС здійснить останній спуск на Землю і візьме з собою важливе обладнання.

МКС буде наближатися до Землі, досягнувши "точки неповернення" на висоті 442 кілометри над поверхнею. І саме тут буксиру SpaceX доведеться прив’язатися до МКС і потягнути його до атмосфери планети.

NASA надіється, що ризик попадання на Землю уламків буде дуже малим.

"Очікується, що велика частина конструкції відокремиться і згорить після входу в атмосферу Землі, але деякі щільні або термостійкі компоненти, ймовірно, залишаться неушкодженими. Однак NASA та партнерські агенції вибрали контрольоване повторне входження, щоб гарантувати, що будь-які вцілілі фрагменти впадуть у безлюдний регіон океану, мінімізуючи ризик людей і власності на землі", - наголосив дослідник космічного сміття з Університету Уоріка, доктор Джеймс Блейк.

Згідно з даними Європейського космічного агентства, ризик постраждати від космічного сміття становить менше одного на 100 мільярдів. Це приблизно в 1,5 мільйона разів менше, ніж ризик загинути в результаті нещасного випадку вдома, і в 65 тисяч разів менше, ніж бути ураженим блискавкою.

Раніше OBOZ.UA писав, що астронавти NASA застрягли в космосі через несправність Boeing Starliner: що відомо та як SpaceX може виконати рятувальну місію.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом