Справа "генераторів Труханова": суд в Одесі арештував техніку, яку роздали наближеним до мера
Справа "генераторів Труханова": суд в Одесі арештував техніку, яку роздали наближеним до мера

Справа "генераторів Труханова": суд в Одесі арештував техніку, яку роздали наближеним до мера

В Одесі виник скандал із генераторами, отриманими містом в якості гуманітарної допомога від Німеччини та Італії. Генератори "дивним чином" опинилися в комерційних структурах, що належать друзям і знайомим мера Одеси Геннадія Труханова.

Про це повідомляє одеське видання "Думська". Кримінальне провадження відкрите 20 травня за статтею про розкрадання (частина 4 ст. 191 КК України).

Слідство встановило, що "гуманітарні" генератори передавалися на баланс КП "Одеське електротехнічне експлуатаційно-монтажне підприємство", яке займалося їхнім розподілом, зокрема серед медичних закладів.

Водночас до лікарень дійшли далеко не всі генератори, 29 штук досі знаходяться на складі, а 15 потрапили до рук приватників.

Зокрема, генератор FG WILSON Р65-5 (65 кВт) з інвентарним номером 5444 знайшли в ресторані Vinobrоteria, що в провулку Чайковського. Цей заклад належить Ользі Гриценко, яку називають близькою знайомою міського голови.

Ще один генератор, Pramac РX8000 (5,4 кВт) з інвентарним номером 5523, правоохоронці виявили на автомийці CARat на вулиці Толбухіна. ЗМІ пишуть, що її власник - кум Олега Плешка, директора "Одеського електротехнічного експлуатаційно-монтажного підприємства".

Генератор Pramac PX-8000 виявили за місцем реєстрації колишнього заступника директора муніципального департаменту міського господарства Віталія Цуркана.

"Цікава історія трапилася з генератором Caterpillar DE165GC 165 кВА/50 Гц, який знайшовся на Генуезькій вулиці, недалеко від місця проживання мера і ще одного закладу Ольги Гриценко", - пише видання.

Повідомляється, що коли зчинився скандал і пішли обшуки, цей пристрій намагались викрасти, причому, як кажуть джерела в поліції, не якісь бандити, а співробітники КП "Міські дороги»".

Правоохоронці їм завадили, і визволяти своїх людей прибув сам віцемер Валерій Сілін - колишній "важняк" Генпрокуратури, який курує силовий блок і донедавна сферу ЖКГ.

"Його натурально поклали обличчям в асфальт. Потім, звичайно, відпустили, але епізод такий був", - каже співрозмовник видання.

Під час обшуків поліцейські вилучили самі генератори, ключі від них, комп'ютери та мобільні телефони з інформацією, що дає змогу відстежити долю техніки, купу паперових документів. 24-25 червня Київський районний суд Одеси наклав арешт на це майно.

Міський голова Геннадій Труханов у коментарі "Думській" назвав інформацію про роздачу гуманітарних генераторів стороннім брехнею.

"Усі ці генератори перебувають у лікарнях… Я всіх лікарів запитав, вони кажуть: Геннадію Леонідовичу, у нас усе на місці, усе стоїть і працює. А це комусь потрібно було зробити вкидання, що Труханов комусь щось роздав, улюблений ресторан… Ну зловили хайп якийсь", - заявив мер.

У пресслужбі муніципалітету уточнили, що все брехня, але проводиться службова перевірка. Причому щодо кожного генератора, який зараз не перебуває безпосередньо на території комунального підприємства.

"Усі генератори, передані місту від міжнародних партнерів, розподілені по об'єктах критичної інфраструктури, зокрема, медичним закладам. Ця інформація перебуває у відкритому доступі та регулярно публікується на офіційних ресурсах Одеської міської ради. На сьогодні всі медичні установи, підпорядковані місту, а також котельні обладнані генераторами. Усі публікації, в яких Одеську міську раду звинувачують у неналежному використанні генераторів, вважаємо свідомою дискредитацією міської влади та нанесенням репутаційної шкоди на міжнародній арені. Також нагадуємо, що саме діалог, постійна звітність і прозорість у міжнародних відносинах дали змогу забезпечити мільйонне місто критично важливою допомогою у воєнний час - зокрема, джерелами альтернативного живлення", — йдеться в повідомленні мерії.

Водночас офіційно опубліковані в Єдиному реєстрі судових рішень ухвали Київського райсуду міста свідчать: щонайменше три генератори пішли наліво, і дісталися не простим людям, а пов'язаним із керівництвом міста та комунального підприємства.

Про підозру в цьому кримінальному провадженні (номер 12024160000000667) поки що нікому не повідомили.

Джерела видання в мерії стверджують, що у Труханова спробують все звалити на ексвіцемера Сергія Тетюхіна, який пішов служити до Сил оборони і загинув унаслідок ракетного удару 15 березня 2024 року.

"Будуть валити на покійного, мовляв, генератори роздавали за його особистим розпорядженням. Подивимося, як на це відреагує поліція. Справа поки розслідується, можливі нові обшуки. Навряд чи залучать особисто мера, найімовірніше, головним фігурантом стане директор КП і заступник директора департаменту міського господарства", - зазначив співрозмовник "Думської".

Факт наявності одного з генераторів, переданих Одесі як гуманітарна допомога, не там де треба, підтвердив віце-мер Одеси Валерій Сілін.

Чиновник заявив, що сам він на місці інциденту на Генуезькій був відсутній, і інформація про його затримання поліцією не відповідає дійсності.

"Я виконував обов'язки мера, коли почався цей двіж із генераторами. Дав завдання повністю перевірити, де саме знаходяться наші генератори. Мені сказали, що один із них знаходиться на Генуезькій. Чому він там перебував, ніхто не знає. Я виписав протокольне доручення, направив туди спеціально створену комісію, щоб забрати його і привезти на Інглезі, де знаходиться наше комунальне підприємство. Коли наші туди приїхали, там були незрозумілі товариші, які не представлялися, не показували посвідчень. Коли їх почали знімати на відео, вони заблокували нашу машину і втекли. І тут я читаю, що мене мордою в асфальт поклали, хоча я там не був, я вдома перебував. Ми зараз готуємо заяву в ДБР на цих незрозумілих працівників. Потім приїхав якийсь слідчий і почав проводити слідчі дії". - сказав Сілін.

Про ситуацію з іншими генераторами Сілін нібито нічого не знає.

Источник материала
Поделиться сюжетом