У верхніх шарах атмосфери Землі були виявлені дивні форми
У верхніх шарах атмосфери Землі були виявлені дивні форми

У верхніх шарах атмосфери Землі були виявлені дивні форми

Вчені NASA виявили щось на зразок алфавітного супу в іоносфері, частині земної атмосфери, яка розташована приблизно на 48–965 кілометрів (30–600 миль) над нашими головами, і ця знахідка може допомогти покращити прогнози космічної погоди та радіозв’язок.

Подібні форми були виявлені раніше, але використовуваний тут прилад для обробки зображень у глобальному масштабі GOLD дає нам найкращий погляд на них, виявляючи дивні фігури X і C, які з’являються несподівано та дещо дивно. місць.

Іоносфера стає електрично зарядженою вдень, коли на неї потрапляє сонячне світло, і це створює плазмові смуги заряджених частинок, на які додатково впливає магнітне поле Землі. Гребені та бульбашки плазми утворюють форми, які зараз спостерігаються.

Одна з фігур X, яку спостерігали вчені. (Ласкар та ін., Журнал геофізичних досліджень: Космічна фізика , 2024)

Попередні дослідження показали, що гребені, що зливаються, утворюючи Х-подібну форму після сонячних бур і великих вивержень вулканів, але дані цього нового дослідження показують, що вони можуть утворюватися також у так званий «тихий час», натякаючи на те, що задіяні більш локалізовані фактори. Комп’ютерні моделі припускають, що нижчі атмосферні умови можуть тягнути плазму вниз.

«Попередні повідомлення про злиття були лише під час геомагнітних збурень», — каже Фазлул Ласкар, фізик іоносфери з Університету Колорадо.

«Це несподівана особливість під час тихих геомагнітних умов».

Ще одна знахідка, яка спантеличила вчених, — це поява в плазмі бульбашок С-подібної та зворотної С-подібної форми. Вважається, що ці форми створюються вітрами на Землі, так само як напрямки вітру можуть впливати на нахил дерева.

Зображення, отримані від місії NASA GOLD, показують плазмові бульбашки С-подібної та зворотної С-подібної форми, які з’являються поруч в іоносфері. (Д. Каран та ін., Журнал геофізичних досліджень: Космічна фізика , 2023)

Однак GOLD помітив, що ці Cs утворюються на диво близько один до одного – іноді на відстані близько 634 кілометрів (400 миль) один від одного – і знову це вказує на більш локалізовані чинники, будь то зсув вітру, торнадо чи щось інше.

На цей час щільне упакування форм C здається відносно рідкісним, GOLD спостерігає лише два. Проте дослідники прагнуть продовжити їх дослідження та з’ясувати, що спричиняє їх виникнення в іоносфері.

«У межах такої близькості ніколи не думали про ці дві плазмові бульбашки протилежної форми, ніколи не створювали зображень», — каже фізик іоносфери Діпак Каран з Університету Колорадо.

Плазма в іоносфері необхідна для того, щоб радіохвилі могли поширюватися на великі відстані, і відкриття в цій галузі покращують наше розуміння того, як працюють радіо та GPS. Порушення в іоносфері, подібні до тих, що спостерігаються тут, можуть мати вплив на важливу комунікаційну та навігаційну інфраструктуру.

Це дослідження та дані GOLD дають нам ще один приклад того, як удосконалення технологій та інновації в наукових дослідженнях допомагають нам краще зрозуміти Землю та Всесвіт навколо неї, навіть якщо вони постійно змінюються та еволюціонують.

«Той факт, що ми маємо дуже різні форми бульбашок так близько одна до одної, говорить нам про те, що динаміка атмосфери складніша, ніж ми очікували», — каже астрофізик Джеффрі Клензінг із Центру космічних польотів імені Годдарда NASA, який не брав безпосередньої участі в дослідженні. . Дослідження опубліковано в The Journal of Geophysical Research: Space Physics.

Источник материала
Поделиться сюжетом