В Єгипті знайшли "Місто мертвих" із понад 300 гробницями: там цілі муміфіковані родини. Фото
В Єгипті знайшли "Місто мертвих" із понад 300 гробницями: там цілі муміфіковані родини. Фото

В Єгипті знайшли "Місто мертвих" із понад 300 гробницями: там цілі муміфіковані родини. Фото

Археологи виявили в Єгипті величезне поховання з-понад 300 гробницями, в яких були знайдено цілі родини. Археологи вже назвали це новим "Містом мертвих".

Місто Асуан, де і виявили старовинне кладовище, засноване понад 4500 років тому. Воно було важливою торговою, кар’єрною та військовою зоною, але про побутове життя його мешканців досі не знаходили жодних археологічних свідчень, пише DailyMail.

Команда археологів працювала на цьому місці протягом п’яти років. І за цей час знайшла тут гробниці, які повторно використовувалися впродовж 900 років. У кожній із них було захоронено від 30 до 40 мумій.

Археолог з Міланського університету Патриція П'ячентині розповіла, що місце поховання охоплює більше 80 тисяч метрів і містить до 10 терас стародавніх гробниць, розташованих шарами на пагорбі біля сучасного Мавзолею Ага Хана III.

"Це справді дивовижна знахідка, дуже унікальна для Єгипту. Люди, які колись жили в Асуані вкрили пагорб гробницями. Це щось на зразок Міста Мертвих", – сказала П'ячентині.

Асуан був одним з найстаріших постійно заселених міст у світі, розташоване на східному березі річки Ніл. Спочатку він називався Swenett, а пізніше – Swan, що означає ринок. Адже це місто було на кордоні, куди доставлялося та вивозилося багато товарів.

Перша гробниця в Асуані була розкрита ще у 2019 році. У ній археологи виявили чотири мумії, дві з яких лежали поруч. "Спочатку ми думали, що це мати й дитина, але нові КТ показали, що це двоє дітей", – уточнила П'ячентині.

Але нещодавно археологи знайшли біля них жінку, яка, ймовірно, була їхньою матір’ю, і останки чоловіка, ймовірно, батька.

Археологи також розкрили могили, де було багато невеликих сімей, похованих разом. "Ми знайшли дві або три невеликі групи сімейних поховань, які, можливо, померли від інфекційних захворювань", – додала Патриція П'ячентині.

Керівник Відділу єгипетських старожитностей Вищої ради старожитностей Айман Ашмаві, наголосив, що дослідження мумій "показують, що від 30 до 40 відсотків похованих – це новонароджені або підлітки".

П'ятирічні розкопки також показали, що людей тут ховали відповідно до класу. Представники еліти були поховані на вершині пагорба, включно з муміфікованими останками головнокомандувача Асуаном. А ось середній клас ховали нижче.

За словами науковців, знайдені гробниці датуються між VI століттям до нашої ери та IX століттям нашої ери. Деякі з них мають вхід у з відкритим двором, оточеним стінами з молочної цегли. А інші – висічені прямо в гірській скелі.

У гробницях було знайдено чимало керамічних та дерев’яних предметів.

Археолог Патріція П'ячентині наголосила, що їхня команда детально вивчить мумії, але не буде їх переносити до музею. "Це місце їхнього спочинку. Ми розкриваємо їхню історію, а потім повертаємо їх назад і закриваємо гробницю. Для мене це було важливо з самого початку", – підсумувала дослідниця.

OBOZ.UA писав, що середньовічна жінка-воїн була похована разом з 23 монахами.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом