В Україні знизився попит на продукцію садівництва та ягідництва
В Україні знизився попит на продукцію садівництва та ягідництва

В Україні знизився попит на продукцію садівництва та ягідництва

В Україні зменшилося виробництво культур та скоротився внутрішній попит на продукцію садівництва та ягідництва. Про це повідомляє techhoriculture, пише agronews.ua.

За словами аналітика Українського клубу Максим Гопки, за останні три роки всі культури просіли у виробництві.

“Якщо порівняти динаміку загальної площі насаджень у виробництві за 2023 рік з 2020 роком, то, наприклад, зерняткові (яблука, груші) просіли на 14%, а кісточкові — на 17%. Це включаючи абрикос, який просів на 25%, черешня — на 38%, вишня — на 10%”, – зазначив Максим Гопка.

Щодо того, чому відбулося зменшення виробництва, то в деяких роках були і сезонні причини, які вплинула на врожай, а також окупація територій і збільшення військових дій на території України. Донецька та Запорізька області були насичені садами, зокрема на ринку достатньо активно розвивалася мелітопольська черешня, і це був як бренд. Тож перший фактор — зниження у виробництві.

Водночас в Україні зменшилося споживання, адже, за підрахунками ООН, майже 6.8 млн осіб перебувають за кордоном, деяка частка людей на фронті, частка громадян виїхали з країни ще перед війною, коли були в подорожах чи на сезонних роботах, і тому зі зменшенням внутрішнього попиту створюється баланс.

Ціни є помірними, оскільки, крім пропозиції внутрішнього виробника, є імпортна продукція. Вона може покривати деякий дефіцит або зменшену пропозицію від українського виробника.



Перегляди: 0
Источник материала
Поделиться сюжетом