Вчені знайшли кандидата на тераформування Марса
Вчені знайшли кандидата на тераформування Марса

Вчені знайшли кандидата на тераформування Марса

Незвичайний біологічний вид, за оцінкою авторів нової наукової роботи, придатний для заселення четвертої планети без будь-яких попередніх умов уже в тому вигляді, в якому він існує зараз. Оскільки йдеться про фотосинтетичний організм, він здатний напрацьовувати значну кількість кисню. Цікаво, що кандидат на тераформування Марса зберіг життєздатність після місяця у рідкому азоті.

Ще в 1990-х роках дослідники встановили, що Марс може бути терраформований існуючими технічними засобами — так званими суперпарниковими газами на зразок елегазу (гексафторид сірки). Оскільки ці гази в десятки тисяч разів ефективніші за СО2 як парникові, навіть невеликої їх кількості достатньо, щоб запустити на четвертій планеті потепління, яке розтопить полярні шапки і поверне Марс у стан теплого (аж до середніх температур сучасної Землі, плюс 15) та вологого світу, яким він був мільярди років тому.

Однак повноцінне тераформування немислимо без кисню в атмосфері. Його потрібно напрацьовувати якимось фотосинтетикам, і що раніше — тим краще, адже цей процес потребуватиме довгих століть. Проблема лише в тому, що Червона планета сьогодні має середні температури мінус 63 градуси Цельсія — на 78 градусів нижче, ніж на Землі.

Подібні умови бувають і на нашій планеті: наприклад, середня температура на антарктичній станції «Схід» — мінус 47,4. Але навіть у таких місцях мінімуми не йдуть нижче за мінус 70-80 градусів. Марс у цьому сенсі набагато жорсткіший: навіть на екваторі, де літнього полудня буває до плюс 35, взимку вночі доходить до мінус 125, а на полюсах — і до мінус 153. Низькі температури означають сухість, а саме посуха — найстрашніший бич земного життя.

Група китайських учених опублікувала в журналі The Innovation, що рецензується, роботу, в якій показала, що деякі земні організми здатні виживати навіть в таких умовах.

Вивчений ними мох Syntrichia caninervis, що росте в пустелі Мохаве, був підданий серії експериментів, в яких продемонстрував здатність виживати і потім повертатися до фотосинтезу після втрати більш ніж 98% усієї води з клітин. Причому час повернення до фотосинтезу після таких подій у нього становив лише кілька секунд після контакту з водою.

Мох виявився здатним повернутися до нормальної життєдіяльності не лише після п’ятирічного заморожування у темному холодильнику при мінус 80, а й після занурення у рідкий азот на один місяць (мінус 196 градусів). У рівнинних частинах Марсу такої температури немає. Ймовірно, вони трапляються на найвищих місцевих горах на кшталт 20-кілометрового Олімпу.

Щоб комплексно перевірити виживання моху в марсіанських умовах, його помістили в безкисневу атмосферу, повністю позбавлену вологи, після чого піддавали тривалому охолодженню та високому рівню ультрафіолетового опромінення.

Як і багато мохів, цей вид дуже стійкий до радіації. Наявні експериментальні дані недостатні для розуміння доз, у яких він гарантовано загине. Але дозу, після якої ймовірність загибелі дорівнює 50%, зараз оцінюють у п’ять тисяч грей. Фактична річна доза радіації на поверхні Марса нижче за цей рівень приблизно у 22 тисячі разів.

З усього цього дослідники зробили висновок: Syntrichia caninervis — перспективний кандидат на роль рослини-піонера для колонізації складного середовища, здатного «закласти фундамент для будівництва біологічно стійких зон, придатних для проживання людей поза Землею».

Одночасно, зрозуміло, для тривалого виживання такого моху на Марсі потрібне попадання в ґрунт поряд із ним води. Автори нової роботи описали режим зволоження мохів після «випробувань» як один полив раз на три дні — за денної температури 20 градусів і плюс вісім ночами. Якщо південна температура такого рівня на Марсі досить звичайна справа, то нічна навіть улітку значно нижча.

Незрозуміла ситуація і з режимом зволоження: хоча багато частин Марса покриті вічною мерзлотою буквально під кількома сантиметрами реголіту, невідомо, з якою частотою такий лід може танути і потім замерзати. Підтікання води на схилах у деяких районах Червоної планети теоретично можуть бути джерелами води в потрібних для моху обсягах.

Але ці патьоки помірковано поширені планетою. Відтак сьогодні зона потенційного фотосинтезу для таких мохів суттєво обмежена. Вочевидь, вона серйозно розшириться у разі зростання середніх температур після початку терраформування.

Источник материала
Поделиться сюжетом