«Вікі любить Землю» запрошує до участі у фотоконкурсі
«Вікі любить Землю» запрошує до участі у фотоконкурсі

«Вікі любить Землю» запрошує до участі у фотоконкурсі

Організатори запровадили спецномінацію «Втрати природи», щоб збирати докази екологічної шкоди, завданої російським військовим вторгненням в Україні.

До 31 липня в Україні триває найбільший у світі фотоконкурс памʼяток природи «Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth) 2024, метою якого є зібрати якісні світлини об’єктів природно-заповідного фонду для ілюстрування статей у «Вікіпедії». Про це повідомила ГО «Вікімедіа Україна».

«Конкурсні списки змагання містять близько 9 тисяч об’єктів природно-заповідного фонду України. За весь час учасники та учасниці завантажили близько 120 тисяч світлин 5 тисяч памʼяток природи України. Ще майже стільки ж обʼєктів не мають жодної світлини. Конкурс має на меті це виправити», — повідомили організатори.

Завантажити свої фото об’єктів природно-заповідного фонду України на конкурс можуть всі охочі. Світлини повинні бути зроблені особисто конкурсант(к)ами та відповідати правилам конкурсу. Списки пам’яток природи можна переглянути за посиланням.

Із міркувань безпеки до участі у фотоконкурсі приймаються лише фото, зроблені до 31 березня 2024 року включно, а знимки, зроблені з дронів та інших літальних пристроїв, — до 23 лютого 2022 року включно.

Цього року, як і раніше, у конкурсі є дві номінації: «кількісна» та «якісна».

У першій будуть відзначені учасники та учасниці, що сфотографували найбільше пам’яток природи, з урахуванням того, наскільки представлені на «Вікісховищі». У межах другої журі обере найкраще фото кожного з регіонів України, а з поміж них — десять найкращих світлин України.

  • Читайте також: Війна руйнує пам’ятки: стали відомі переможці спецномінації міжнародного фотоконкурсу

Також буде дві спецномінації: «Відео» — для відеоматеріалів із зображенням пам’яток природи, та нова — «Втрати природи» — присвячена фото, які ілюструють пошкоджені або зруйновані об’єкти природно-заповідного фонду України внаслідок російського повномасштабного вторгнення, стихійних лих, людського впливу тощо.

«Організовуючи цьогорічний конкурс "Вікі любить Землю", хочемо почати формування бази об’єктів природно-заповідного фонду України, що були пошкоджені чи зруйновані внаслідок зухвалого нападу країни-агресора, щоб допомогти екологам зафіксувати злочини росіян для Міжнародного кримінального суду з визначенням екоциду», — розповів член організаційного комітету «Вікі любить Землю» Євген Букет.

За спостереженням українських вікіпедистів, за десятиліття війни, що триває в Україні, у зоні воєнних дій та окупації опинились три біосферні заповідники, 14 природних заповідників, 19 національних природних парків, десятки регіональних ландшафтних парків та сотні інших об’єктів природно-заповідного фонду. Окупанти мінують заповідні об’єкти і знищують цінні природоохоронні території, нещадно вирубують і спалюють ліси, знищують рідкісні види флори і фауни. Нині майже 1 млн га природоохоронних територій потерпають від війни.

Взяти участь у міжнародному фотоконкурсі памʼяток природи «Вікі любить Землю» можуть як професійні фотографи, так і аматори. Усі призери та призерки отримають цінні призи від громадської організації «Вікімедіа Україна». 15 найкращих світлин представлять Україну на міжнародному етапі фотоконкурсу.

Фото: анонс фотоконкурсу памʼяток природи «Вікі любить Землю» / ГО «Вікімедіа Україна».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
фото
Источник материала
Поделиться сюжетом