Тимчасове житло для ВПО: що змінилося у червні
Тимчасове житло для ВПО: що змінилося у червні

Тимчасове житло для ВПО: що змінилося у червні

Тимчасове житло для ВПО: що змінилося у червні

Багато українців змушені були покинути свої домівки.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Усім їм потрібно знайти тимчасове житло.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, що змінилося у червні. 8 червня набрала чинності постанова Кабміну №622 від 30 травня 2024 р., якою було врегульовано окремі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

До 1 січня 2025 року приміщення для тимчасового проживання мають бути приведені у відповідність із мінімальними вимогами, які ставляться для таких помешкань.

Визначено, що «ліжко-місце» в розумінні законодавства, що регулює порядок функціонування місць тимчасового проживання, означає частину приміщення з ліжком та меблями для зберігання особистих речей, постільними речами (матраци, подушки, ковдри, постільна білизна), що надається для тимчасового проживання одній особі.

Визначено, що місцями тимчасового проживання не можуть бути:

  • будівлі, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій Національної гвардії, СБУ, Держприкордонслужби, Збройних Сил, Держспецтрансслужби, Міноборони, МВС, Мін’юсту, Національної поліції, Державної кримінально-виконавчої служби, Держспецзв’язку, ДСНС (крім тих, що розташовані поза межами військових частин, закладів, установ, організацій),
  • діючі будинки дитини, дитячі будинки, дитячі будинки-інтернати,
  • психоневрологічні інтернати,
  • будинки-інтернати для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю,
  • спеціальні будинки - інтернати системи соціального захисту населення, стаціонарні відділення територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центри надання соціальних послуг,
  • приміщення чи їх частини діючих закладів охорони здоров’я (крім санаторно-курортних закладів),
  • приміщеннях притулків і денних центрів соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, соціальних центрів матері та дитини,
  • приміщення соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Встановлено, що відсутність документів, які посвідчують особу, не може бути підставою для відмови у вселенні до місця тимчасового проживання внутрішньо переміщеної особи на строк до 60 календарних днів.

За наявності вільних ліжко-місць керівник місця тимчасового проживання зобов’язаний заселити внутрішньо переміщену особу, у якої відсутні документи, склавши акт про надання повнолітній особі послуги екстреного (кризового) проживання в місці тимчасового проживання за умови дотримання внутрішньо переміщеною особою Правил проживання внутрішньо переміщених осіб у місці тимчасового проживання.

Держава надає щомісячну грошову допомогу переселенцям, але іноді бувають її затримки. Нагадаємо, коли будуть виплати для ВПО.

Источник материала
Поделиться сюжетом