Збиває новітні "Калібри" і "Шахеди": ЗСУ показали ЗРК С-125, який боронить Одещину
Збиває новітні "Калібри" і "Шахеди": ЗСУ показали ЗРК С-125, який боронить Одещину

Збиває новітні "Калібри" і "Шахеди": ЗСУ показали ЗРК С-125, який боронить Одещину

Установка протиповітряної оборони, яка збиває цілі над Одещиною, працює ракетами, яким по 40-50 років. Ці ракети завдяки бійцям ЗСУ збивають надсучасні снаряди ЗС РФ.

Небо у Одеській області захищає зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) С-125, розроблений у СРСР у 60 рр. минулого століття. Комплекс не має надсучасного устаткування, крім того, він стаціонарний і його досить довго монтувати, а потім перевозити на інше місце. Про деталі застосування ЗРК розповів командир стартової батареї С-125 з позивним "Лев", ідеться у дописі командування Повітряних сил ЗСУ на сторінці Facebook.

У дописі вказано, що розповідь про роботу зенітників присвячена Дню зенітно-ракетних військ. яке буде відзначатись 3 липня. Головний герой репортажу — Лев, який у переддень російського вторгнення у 2022 році ледь встиг здобути вищу освіту у Харківському національному університеті Повітряних сил. Спершу він працював на ЗРК "Бук", а потім — на С-125. Він пояснив, що на початку боїв мав мало практичного досвіду. З того часу багато чого навчився, командуючи екіпажем з кількох бійців. Перша ціль, яку вдалось збити — ракета "Калібр", яка летіла на Одеську область. На сьогодні на рахунку підрозділу — близько пів сотні ракет ЗС РФ та дронів-камікадзе Shahed.

Зброя ЗСУ - командир стартової батареї С-125 з позивним Лев
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ

Молодий український офіцер командує батареєю С-125, яка складається з кількох пристроїв: кілька пускових установок (у кожній — по чотири ракети), транспортно-заряджальна машина, система управління старту.

Зброя ЗСУ - пускова установка С-125
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ
Зброя ЗСУ - командний пункт ЗРК С-125
Фото: Командування повітряних сил ЗСУ

Установку розробили у 60 рр. минулого століття, тому вона не працює в автоматизованому режимі, зауважив боєць. Це означає, що екіпаж стежить за усіма деталями, щоб у якийсь момент здійснити влучний постріл.

"Ми мусимо щоразу виставляти азимути, стежити за кутовими координатами цілей, контролювати налаштування антен… Алгоритм збиття ворожих цілей – багатоступеневий і зовсім непростий", — сказав він.

Зброя ЗСУ - політ ракети С-125
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ
Зброя ЗСУ - як виглядає ракета С-125
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ

Крім того, потрібно мати на увазі ще дві особливості, наголосив Лев. По-перше, бійці повинні стежити за ракетами, які зійшли з конвеєра у 70-80 рр.: перевіряти, чи 40-50-річні снаряди ще працюють. По-друге, установка — не мобільна, а стаціонарна: зміна розташування — "ще та задача з зірочкою".

"Часто щось виходить із ладу через вік ЗРК. Тож навіть коли немає бойової роботи – ми завжди маємо чим зайнятись", — пояснив командир стартової батареї з позивним "Лев".

Зазначимо, 29 червня Фокус показував фото ще одного засобу ППО, який мають українці. Ідеться про тренувальний літак Як-52, який потрапив на відео російського розвідувального дрона Zala. Перші знімки цього літака з'явились у квітні 2024 року — він полював на безпілотники ЗС РФ, які шпигували на півдні. На кабіні є вісім позначок, які показують кількість знищених ворожих апаратів.

Нагадуємо, 27 червня у ДТЕК заявили про нестачу ракети для уставок ППО, які захищають енергетичні об'єкти.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Одесская область
Источник материала
Поделиться сюжетом