4000-річні наскельні малюнки. У Венесуелі знайшли унікальне мистецтво "раніше невідомої" культури
4000-річні наскельні малюнки. У Венесуелі знайшли унікальне мистецтво "раніше невідомої" культури

4000-річні наскельні малюнки. У Венесуелі знайшли унікальне мистецтво "раніше невідомої" культури

У Венесуелі археологи виявили 20 раніше невідомих пам’яток наскельного мистецтва, яким понад 4000 років. Унікальний живопис знайшли у Національному парку Канайма, що на південному сході країни. 

Раніше в інших місцях Південної Америки науковці вже досліджували подібні малюнки. Проте за словами археологів, новознайдене мистецтво "представляє нову, раніше невідому культуру", пише LiveScience.

Достеменно невідомо, скільки років віднайденим наскельним малюнкам, але подібне зображення, що виявили в Бразилії, датуються приблизно 4000 роками. Однак археолог і дослідник з Університету Симона Болівара в Каракасі, керівник наукової команди Хосе Мігель Перес-Гомес вважає, що наскельне мистецтво у Венесуелі може бути ще давнішим. 

Адже Національний парк Канайма – це величезний парк розміром із Бельгію, який за словами Переса-Гомеса, можливо, був "нульовою точкою", де таємнича культура вперше розвинулась. А потім поширилася на такі віддалені місця, як річка Амазонка, Гвіани та навіть південна Колумбія, де є наскельні зображення, подібні до нещодавно знайдених. 

За словами археологів, деякі з віднайдених візерунків, які дослідники називають "піктограмами", були намальовані червоним кольором і зображували геометричні мотиви: лінії крапок, ряди X, візерунки у формі зірок і прямі лінії, які з’єднуються разом, щоб утворити різноманітні малюнки. Також науковці виявили прості зображення листя та людей. Крім того, деякі візерунки, які називаються петрогліфами, були вирізані в скелі.

Вчені ще не розгадали, що саме означають ці малюнки. "Майже неможливо проникнути в думки людей, які жили стільки тисяч років тому. Але, безумовно, ці символи мали ритуальне значення. Наприклад, різні зображення можуть бути пов'язані з народженням, хворобами, відновленням природи або хорошим полюванням. Місця, де було створено наскельний малюнок, швидше за все, мали значення та важливість у ландшафті, так само як церкви мають значення для людей сьогодні", – сказав Перес-Гомес.

Поруч із малюнками у Венесуелі археологи знайшли залишки кераміки та кам’яних знарядь. Можливо, їх використовували люди, які створювали наскельні зображення. За словами Переса-Гомеса, це буде з'ясовано під час подальших досліджень, які продовжуються у Національному парку Канайма. 

Раніше OBOZ.UA писав, що в Іспанії археологи випадково натрапили на алфавіт давно зниклої цивілізації.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом