Абітурієнти з ТОТ під час вступу складатимуть співбесіду лише з трьох предметів
Абітурієнти з ТОТ під час вступу складатимуть співбесіду лише з трьох предметів

Абітурієнти з ТОТ під час вступу складатимуть співбесіду лише з трьох предметів

Абітурієнти з тимчасово окупованих територій під час вступу до закладів вищої освіти проходитимуть співбесіди з трьох предметів.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Відтепер абітурієнти з ТОТ складатимуть співбесіду з трьох предметів для вступу", - зазначив омбудсмен.

За словами Лубінця, під час моніторингу його Офіс виявив, що згідно з Порядком прийому для здобуття вищої освіти у 2024 році абітурієнти з ТОТ мали під час вступу складати співбесіду з трьох-чотирьох предметів, хоча у попередні роки співбесіди проводилися лише з трьох предметів.

"Відсутність чіткого визначення кількості предметів у вступних випробуваннях дозволяло кожному закладу вищої освіти визначати цю кількість предметів самостійно", - наголосив уповноважений.

Він підкреслив, що це є порушення прав громадян щодо рівного доступу до освіти, і вжив необхідних заходів для вирішення проблеми.

"Відправили лист до Міносвіти для врегулювання цього питання. Як результат, Міносвіти внесло зміни до Порядку прийому для здобуття вищої освіти у 2024 році. Вони передбачають, що абітурієнти з ТОТ складатимуть співбесіду з трьох предметів. Відповідний наказ зареєстрували в Мін’юсті", - заявив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, абітурієнти з тимчасово окупованих територій України можуть вступати до вищих навчальних закладів України за спрощеною системою, яка передбачає дистанційне оформлення документів, а також не маючи українського документа про середню освіту.

Теги по теме
Образование
Источник материала
Поделиться сюжетом