Археологи в Острозі розкопали ливарню XVII століття та підземну споруду
Археологи в Острозі розкопали ливарню XVII століття та підземну споруду

Археологи в Острозі розкопали ливарню XVII століття та підземну споруду

У місті ОстрогРівненської області археологи виявили фрагменти посуду Х століття, ливарню XVII століття та підземну споруду, яку будуть досліджувати. Про це "Укрінформу" розповів кандидат історичних наук, керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба» Інституту археології НАН України Павло Нечитайло.

- Зараз відбувається дослідження земельної ділянки на вул. Академічна, 4, у центрі Острога. Дослідженням займається Правобережна комплексна експедиція державного підприємства «Охоронна археологічна служба України». Дослідження цієї ділянки розпочались ще у 2022 році і тривали у 2023 році, - зазначив Нечитайло.

За його словами, давній Острог славиться своїми потужними культурними шарами, а на цій ділянці вони сягають глибини понад 3 метри. Зокрема, там археологами відкриті об'єкти трипільської культури Х століття, монгольського часу і періоду найбільшого розквіту Острога у XVI-XVII століттях.

- До XVII століття відноситься цікавий об'єкт, складений з цегли великих розмірів – 31х17х7,5 см. Це округла споруда, верхня частина якої викладена у формі шестипелюсткової квітки. Верхня частина цієї ливареньки була обмащена глиною і тут виплавляли якийсь мідновмісний сплав. Можливо, бронзу в невеликих кількостях. Із якою метою, ми ще не знаємо. Дослідження попередніх років та наші показали велику кількість шлаків у цьому місці і це, як на мене, дуже цікавий індустріальний об'єкт Острога, - зауважив археолог.

Окрім ливарні XVII століття, експедиція також виявила стаціонарне вогнище та фрагменти посуду Х століття. Лабораторною обробкою матеріалів займається волинський археолог Юрій Пшеничний, а консультації надає археолог із Острога Олександр Бондарчук.

  • 2 липня стало відомо, що під час обробки землі між селами Туровичі та Миляновичі на Волині місцеві мешканці знайшли бронзовий перстень. Знахідку вони передали до Ковельського історичного музею.
  • 20  квітня на виставці у Львові експонується раритетний мотоцикл NSU 201 ZDL 1934 року. Особливістю моделі є те, що мотоцикл понад 80 років пролежав у землі. 
Фото
Фото
02 Липня20:15
Источник материала
Поделиться сюжетом