Астрономи виявили особливу радіогалактику
Астрономи виявили особливу радіогалактику

Астрономи виявили особливу радіогалактику

Використовуючи низькочастотну решітку (LOFAR), астрономи виявили нову радіогалактику. Новознайдена галактика, позначена як J0011+3217, демонструє особливі риси, включаючи односторонню вторинну пелюстку. Про відкриття повідомляється в дослідницькій статті, опублікованій 21 червня на сервері попередньої обробки arXiv.

Радіогалактики випромінюють величезну кількість радіохвиль від своїх центральних ядер. Чорні діри в центрах цих галактик накопичують газ і пил, утворюючи високоенергетичні струмені, видимі в радіохвилях, які прискорюють електрично заряджені частинки до високих швидкостей.

Під час активної стадії (тривалістю до 100 мільйонів років) типова радіогалактика містить такі елементи, як ядро, пелюстки, струмені та гарячі точки. Однак після проходження цієї стадії ці ознаки активності зазвичай зникають, оскільки активне галактичне ядро ​​джерела (AGN) вимикається, і галактика входить у так звану фазу залишку або вмирання.

Тепер команда астрономів під керівництвом Шобхи Кумарі з Міднапурського міського коледжу в Індії повідомляє про виявлення такої радіогалактики з пелюстками.

«З другого випуску даних LOFAR Two-meter Sky Survey (LoTSS DR2) на 144 МГц ми ідентифікували особливу радіогалактику J0011+3217», — пишуть дослідники в дослідженні.

Згідно з документом, J0011+3217 є гігантською радіогалактикою з односторонньою вторинною пелюсткою та зміщеними гігантськими первинними пелюстками. Схоже, що новознайдена галактика пов’язана зі скупченням галактик Abell 7.

Спостереження LOFAR показують, що вторинна пелюстка має лінійний розмір приблизно 2,77 мільйона світлових років, що становить приблизно 85% від первинної пелюстки. Такі однобічні вторинні пелюстки надзвичайно рідкісні, оскільки лише кілька з них раніше були виявлені в деяких X-подібних радіогалактиках.

Астрономи підкреслюють великий розмір вторинної пелюстки одного розміру в J0011+3217, оскільки такі особливості зазвичай більш ніж у чотири рази менші за первинні пелюстки. Таким чином, гігантська вторинна пелюстка одного розміру, подібна до тієї, що в J0011+3217, ніколи не спостерігалася в жодній іншій X-подібній радіогалактиці.

Дослідження також виявило, що J0011+3217 має незначні спотворення або відхилення від осі. Такий вигин у струмені більш поширений для ширококутних хвостів (WAT). Так звані WAT – це потужні зігнуті радіоджерела, зазвичай пов’язані з домінуючою галактикою в скупченні або групі.

Підводячи підсумки, автори статті підкреслюють необхідність подальших досліджень J0011+3217, щоб повністю зрозуміти його особливості.

«Щоб виміряти детальні параметри та вивчити умови, за яких утворюється ця особлива радіогалактика J0011+3217, будемо заохочувати подальші дослідження, включаючи моделювання та подальші оптичні спостереження», — підсумовують дослідники.

Источник материала
Поделиться сюжетом