Через погодні умови в різних країнах світу запроваджено масштабні блекаути
Через погодні умови в різних країнах світу запроваджено масштабні блекаути

Через погодні умови в різних країнах світу запроваджено масштабні блекаути

Останніми тижнями країни Європи, Африки, Близького Сходу, Південної Азії та інших регіонів зіткнулися з масштабними відключеннями електроенергії, пише агенція Anadolu. Основна причина — високий попит, спричинений несприятливою погодою, у поєднанні з недостатніми генерувальними потужностями, каже експерт з енергетики Ян Добсон.

Очікується, що частота відключень зростатиме, що призведе до збільшення кількості постраждалих та економічних наслідків, попереджає він.

Енергосистеми перебувають під тиском і стикаються з підвищеним попитом через аномальну спеку та екстремальні погодні умови.

В Іраку через сильну спеку і тривале відключення електрики на годину скоротили час роботи державних установ, що призвело до масових протестів населення. Через перебої в подачі електроенергії багато іракців залишилися без кондиціонерів і холодильників у найспекотнішу пору дня, і демонстранти вийшли на вулиці, вимагаючи від уряду відновити подачу електрики. У великих містах країни перебої в подачі електроенергії можуть тривати до 10 годин щодня, а в сільських районах відключення бувають ще довшими.

Кувейт також оголосив, що введе додаткові відключення, щоб знизити споживання електроенергії через високий попит на неї в умовах літньої спеки. За необхідності перебої в подачі електроенергії триватимуть до двох годин.

Єгипет також відчуває брак електроенергії з літа минулого року. Прем'єр-міністр Мостафа Мадбулі вибачився за тривалі щоденні тригодинні триго відключення електроенергії по всій країні. За його словами, криза була викликана 12-годинною зупинкою газової станції в сусідній країні-постачальнику.

Збільшення споживання електроенергії створило додаткове навантаження на постачання природного газу, необхідного для вироблення електроенергії в Єгипті. За словами Мадбулі, країна імпортуватиме мазут, важкий низькоякісний мазут, який використовується на електростанціях, і природний газ на суму близько 1,18 мільярда доларів для вирішення проблеми перебоїв у подачі електроенергії.

Велике відключення електроенергії сталося в Чорногорії, Боснії і Герцеговині, Албанії та Хорватії, порушивши повсякденне життя і викликавши дискомфорт.

У травні Замбія скоротила щоденну подачу електроенергії на чотири години, внаслідок чого споживачі можуть користуватися електрикою лише 12 годин на добу. Чиновники звинувачують у нестачі електроенергії низький рівень води в греблях.

Причини та наслідки блекаутів

Говорячи про причини вимкнення електроенергії в різних країнах, експерти зазначають, що вимкнення, як правило, відбуваються, коли енергосистема або генерація зазнають «сильного стресу».

«Блекаути відбуваються, коли виробленої електроенергії недостатньо для забезпечення потреб споживачів, або коли електроенергія може бути вироблена, але не може бути передана через мережу до споживачів», — сказав Anadolu Ян Добсон, професор електротехніки та обчислювальної техніки Сандбулте в Університеті штату Айова.

«Хвилі спеки створюють навантаження на електромережі, тому що збільшується навантаження на кондиціонери. З цієї причини пік попиту на електроенергію в деяких енергосистемах припадає на літо», — додав він.

«Екстремальні погодні умови створюють навантаження на електромережі: вітер пошкоджує лінії електропередачі або заносить їх сміттям, спека і посуха посилюють лісові пожежі, які спричиняють короткі замикання, а повені пошкоджують підстанції та фундаменти стовпів».

Зміна клімату неухильно збільшує частоту і тяжкість теплових хвиль, каже Добсон.

«Зміна клімату призводить до танення більшої частини світових льодовиків, що може вплинути і обмежити доступність води для гідроенергетики та охолодження електростанцій».

Щодо наслідків блекаутів, Добсон попередив, що вони можуть призвести до загибелі людей і значної зупинки економіки. У деяких випадках вони також можуть спровокувати соціальні заворушення, мародерство і бунти, що ще більше посилить наслідки.

«У деяких відношеннях менш розвинені країни більш звичні до відключень електроенергії, і громадяни знаходять способи обходитися без них», — додав він.

Источник материала
Поделиться сюжетом