До вбивства в Іспанії пілота Кузьмінова причетні російські шпигуни у Відні - WSJ
До вбивства в Іспанії пілота Кузьмінова причетні російські шпигуни у Відні - WSJ

До вбивства в Іспанії пілота Кузьмінова причетні російські шпигуни у Відні - WSJ

Базовані у Відні російські дипломати-шпигуни причетні до організації вбивства в Іспанії колишнього російського льотчика Максима Кузьмінова, який минулого року перегнав із РФ в Україну гелікоптер Мі-8.

Як передає Укрінформ, про це пише своїй статті американська газета The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на західні спецслужби.

"Відповідно до західних спецслужб, російські оперативники, які базуються у Відні, підозрюються у допомозі у вербуванні та фінансуванні російських операцій, таких як відстеження західних поставок зброї до Києва в Польщі та вбивство пілота російського військового гелікоптера, який перейшов на бік України і жив в Іспанії", - йдеться у статті.

Зазначається, що вбивці, які п'ять разів вистрілили в колишнього російського льотчика Максима Кузьмінова, а потім переїхали його позашляховиком біля його будинку в Іспанії, "були злочинцями, яким платили готівкою російські державні службовці з Відня".

"Зараз ми стаємо тягарем для наших сусідів, тому що Росія використовує нас як оперативну базу", - заявив WSJ високопоставлений співробітник австрійської розвідки.

За словами австрійського розвідника, Росія надсилає великі обсяги готівки до сусідніх країн, таких як Литва, автомобільним транспортом. Звідти базовані в Австрії російські дипломати переправляють їх по всій Європі, часто в дипломатичній пошті, яку не може перевірити поліція.

Як йдеться у статті "Лігво шпигунів: Відень стає центром російського шпигунства", столиця Австрії стала "новим центром російського шпигунства в Європі" і до неї перебазувалися десятки російських шпигунів, висланих з інших європейських країн – за останні два роки кількість російських держслужбовців в Австрії зросла з 300 до понад 500, близько половини з яких є шпигунами.

"За даними понад десятка австрійських, європейських і американських розвідників та урядовців, Відень зараз є базою для російських таємних операцій, включаючи фінансування і матеріально-технічну підтримку вбивств, диверсій і вербування по всій Європі, а також промислового шпигунства і операцій впливу", - йдеться у статті.

Австрійське інформагентство АРА повідомляє, що офіційного підтвердження з боку Австрії причетності базованих у Відні російських дипломатів до вбивства в Іспанії Кузьмінова не надходило. У прокуратурі Відня повідомили агентству, що поки жодного запиту про правову допомогу з боку Іспанії з цього приводу не отримували.

Як повідомлялося, у лютому цього року в Іспанії вбили російського пілота Максима Кузьмінова, який у серпні минулого року перегнав вертоліт Мі-8 з Російської Федерації на територію України.

Іспанські спецслужби переконані, що саме Москва відповідальна за вбивство Кузьмінова. За даними іспанських правоохоронців, він був убитий з пістолета Макарова.

Теги по теме
Россия Убийство Испания Австрия
Источник материала
Поделиться сюжетом