Компанія Ілона Маска займатиметься безпечним знищенням МКС
Компанія Ілона Маска займатиметься безпечним знищенням МКС

Компанія Ілона Маска займатиметься безпечним знищенням МКС

SpaceX побудує для NASA космічний корабель, призначений для контрольованого знищення Міжнародної космічної станції (МКС) після її «виходу на пенсію» у 2030 році.

Агентство уклало з SpaceX контракт на суму 843 млн доларів на створення так званого «американського апарату для сходу з орбіти» (U.S. Deorbit Vehicle). Завданням апарату буде загальмувати рух МКС, яка має розмір футбольного поля, щоб вона по заданій траєкторії почала знижуватися та зруйнувалася в атмосфері над Світовим океаном.

«Вкрай важливо підготуватися до безпечного та відповідального сходу з орбіти Міжнародної космічної станції контрольованим чином, щоб гарантувати відсутність ризику для населених пунктів», – йдеться у пресрелізі NASA.

США – разом із чотирма міжнародними агентствами-партнерами, які представляють Росію, Європу, Канаду та Японію – готуються до завершення експлуатації МКС, яка була пілотована з 2000 року.

Зараз МКС швидко старіє, а NASA і його провідний партнер «Роскосмос» не в змозі вирішити проблему мікроскопічних витоків повітря на станції, що загострюється.

Агентство оцінило альтернативи долі МКС, включаючи демонтаж станції на орбіті чи спробу підняти на більш високу орбіту з допомогою великого космічного корабля.

«Космічна станція – унікальний артефакт, історичну цінність якого неможливо переоцінити. Ми ретельно вивчили, чи можна врятувати якусь частину станції для історичного збереження чи технічного аналізу», – заявили у NASA.

Дослідження агентства визначило, що будь-які спроби зберегти чи повторно використовувати МКС були б технічно чи економічно недоцільні. При цьому NASA все-таки наголосило на можливості продовження терміну експлуатації МКС після 2030 року, але «це ще належить визначити і вимагає погодження з міжнародними агентствами-партнерами».

NASA планує замінити МКС приватними космічними станціями та допомагає фінансувати розробки американських компаній через програму Commercial LEO Destinations (CLD).

На розробку та будівництво МКС було витрачено близько 150 млрд доларів, а її експлуатація обходиться NASA приблизно 4 млрд доларів на рік.

Источник материала
Поделиться сюжетом