7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Коваленко: російські війська напросилися на кілька абсолютних рекордів. Аналіз втрат окупантів за місяць
Коваленко: російські війська напросилися на кілька абсолютних рекордів. Аналіз втрат окупантів за місяць

Коваленко: російські війська напросилися на кілька абсолютних рекордів. Аналіз втрат окупантів за місяць

У червні 2024 року окупаційний контингент армії Росії встановив кілька нових рекордів із втрат, а також зайняв не менш важливі другі місця з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Пов'язано це як із провальним відкриттям Харківського фронту в районі Липців та Вовчанська, так і з низкою інших факторів, які ми й розберемо.

Докладніше про це – у матеріалі спільного проекту OBOZ.UA та групи "Інформаційний спротив".

Втрати особового складу

У червні російські окупаційні війська втратили не рекордну кількість особового складу, проте це другий результат за весь час з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року – 35 030. І це лише підтверджує той факт, що інтенсивність бойових дій обертається для окупантів у втрати вище за їхній середньостатистичний щомісячний мобілізаційний потенціал.

Нагадаю, що минулий рекордний показник був зафіксований місяцем раніше, у травні 2024 року (у розпал Харківської операції РОВ) – 38 940.

Червневий "срібний" результат обумовлений тим, що окрім двох епіцентрів зіткнень – Часів Яр та Покровський напрямок (північний захід Авдіївки) командування окупаційних військ намагається зберегти свою присутність у напрямку на Вовчанськ та Липці. У свою чергу присутність на Харківщині лише перемелює російський ресурс, уже позбавивши боєздатності низку підрозділів РОВ.

Втрати танків

У червні російські окупанти втратили 359 танків. Це не рекордний показник, але з урахуванням можливостей військово-промислового комплексу РФ відправляти до зони бойових дій у середньому на місяць 350-400 основних бойових танків (ОБТ) – досить болісний у питаннях поповнення втрат.

Варто зазначити, що у штурмових діях і загалом у своїй літній наступальній кампанії РОВ намагаються мінімізувати застосування дефіцитної механізованої компоненти, у тому числі й ОБТ. Переважно в м'ясорубки кидають піхоту без серйозної підтримки з боку броні, що й позначається на втратах особового складу.

Втрати бойових броньованих машин

Втрати ББМ в окупаційних військах у червні становили 603 одиниці, що так само не є особливо рекордним показником – але це не дивно. Справа в тому, що в травні РОВ зазнали одні з найважчих втрат бойових броньованих машин – 880 одиниць, а тому в червні вони змушені були притримати цю компоненту в запасі, щоб впоратися з компенсацією.

Я вже давно звертаю увагу на те, що на третій рік війни у окупантів виникли серйозні проблеми із забезпеченням військ пропорційною, що відповідає штатній комплектації підрозділів, кількістю ББМ, через що в більшості випадків їх замінюють не броньованим автотранспортом, що також призводить до зростання втрат особового складу.

У свою чергу навіть такий показник втрат ББМ – чутливо-болісний для окупантів.

Втрати ствольної артилерії

У червні у РОВ було зафіксовано абсолютний рекорд із втрат ствольної артилерії – 1 415. Попередній за весь період повномасштабної війни був у травні – 1160!

Причиною цього стало поповнення боєкомплекту Сил оборони України артилерійськими боєприпасами та виведення контрбатарейної боротьби на новий рівень протидії, а також узгодження на застосування західних систем по території Росії – а це значно розширило наші можливості щодо знищення артсистем, які ховалися на території РФ.

Втрати РСЗВ

У червні СОУ знищили 23 російські реактивні системи залпового вогню.

Категорія РСЗВ уже давно демонструє дуже низький показник. Це зумовлено тим, що ці системи (через їхню невелику кількість, що залишилася у військах у порівнянні зі ствольною артилерією) окупанти намагаються тримати не в ближній зоні по лінії бойового зіткнення, а на граничному віддаленні. Це ускладнює їх знищення, але, як бачимо, не робить абсолютно неможливим.

Втрати ППО

Протягом червня російські окупанти втратили 59 систем протиповітряної оборони, що є другим за кількістю результатом.

Це стало можливим завдяки системній роботі зі знищення систем С-300/С-400 – як у тимчасово окупованому Криму, так і на території України та Росії.

Як бачимо, результативність полювання за російською ППО досить висока і вона продовжується!

Втрати автотранспорту

У червні РОВ отримали "срібло" ще й у номінації втрат автомобільного транспорту – 1 707.

Поки що перевершити травневий рекорд – 1831 – не вдалося, але все попереду, оскільки окупанти використовують автотранспорт повсюдно.

Зумовлено такі втрати гострим, навіть критичним дефіцитом броньованої техніки.

Втрати спецтехніки

У цій категорії російські окупаційні війська у червні встановили абсолютний рекорд – 267.

З початку 2024 року втрати спецтехніки у РОВ зберігають високі показники, що обумовлено зростаючою необхідністю евакуації пошкодженої техніки з ЛБЗ, проведення інженерних робіт поблизу зони активних бойових дій і, звичайно ж, через постійне знаходження інженерних військ у зоні ураження.

Нагадаю, що саме наприкінці червня з'явилася перша інформація щодо запиту Росії до КНДР про відправку в Україну північнокорейських військ. Очевидно, поки що це не верифікована інформація, але якщо підтвердиться, то лише доведе граничне виснаження російських інженерних військ на третій рік війни.

Висновки

Як бачимо, у червні було зафіксовано відразу кілька абсолютних рекордів із втрат російських окупаційних військ, а також "срібних призерів".

Червень підтвердив висновки травня, як і попередніх місяців, що командування Сил оборони України обрало правильну стратегію ведення оборонних дій з головною метою – виснаженням окупаційних військ. При цьому вже очевидно, що деякі російські війська вже гранично виснажені – зокрема, інженерні.

Демілітаризація та денацифікація російської армії проходить строго за планом.

Источник материала
Поделиться сюжетом