Найбільша приватна авіакомпанія РФ відмовляється від нових літаків через санкції
Найбільша приватна авіакомпанія РФ відмовляється від нових літаків через санкції

Найбільша приватна авіакомпанія РФ відмовляється від нових літаків через санкції

Авіакомпанія S7 планує виводити з експлуатації літаки Airbus A320neo через санкції. Про це повідомив голова Росавіації Дмитро Ядров.

За словами Ядрова, у цих літаках стоять двигуни PW1100G американської компанії Pratt&Whitney. Через санкції їх неможливо ремонтувати.

Про проблеми S7 з літаками Airbus вперше стало відомо у жовтні минулого року. Спроби знайти запчастини або домовитися про ремонт в Ірані не були успішними. Ні іранські, ні російські фахівці ремонт двигунів P&W останнього покоління освоїти не можуть.

Сімейство A320neo вперше ввели в експлуатацію у 2016 році. Частиною флоту S7 вони стали у 2017 році. Всього S7 має 31 літак Airbus A320neo і вісім літаків A321neo, які на тлі санкцій простоюють на землі.

S7 Airlinesросійська авіакомпанія, що володіє найбільшою в Росії мережею внутрішніх маршрутів, збудованої на базі трьох великих авіатранспортних вузлів в Москві, Новосибірську і Іркутську.

Як відомо, проти авіагалузі Росії у 2022 році введено жорсткі санкції: для літаків закрили небо більшість світових держав, а лізингодавці, в основному з Ірландії та Бермудів, висунули вимогу повернути всі літаки власникам. Також ці літаки позбавили сертифікатів льотної безпеки. Росія в намаганні обійти обмеження фактично провела піратське захоплення бортів і поспіхом перереєстровує їх у своєму реєстрі та вводить вітчизняні системи обслуговування польотів. Проте це не врятувало від впливу санкцій.

Російські авіакомпанії можуть літати територією країни та в кілька так званих дружніх держав і лише до того часу, поки літаки перебувають у придатному технічному стані, оскільки ні ремонту, ні запчастин іноземні компанії їм не надають. Провідні авіабудівники, зокрема американський Boeing і французький Airbus, також приєднались до санкцій.

До слова, Євросоюз у 14-му за рахунком пакеті санкцій введе заборону на приватні авіаперельоти російських фізичних осіб, компаній і відомств.

Источник материала
Поделиться сюжетом