Наскельні малюнки віком 4 000 років у Венесуелі можуть належати «раніше невідомій» культурі
Наскельні малюнки віком 4 000 років у Венесуелі можуть належати «раніше невідомій» культурі

Наскельні малюнки віком 4 000 років у Венесуелі можуть належати «раніше невідомій» культурі

Археологічна група Венесуели виявила 20 пам’яток наскельного мистецтва, яким тисячі років тому, у національному парку Канайма, що на південному сході країни.  Хоча археологи знайшли подібні наскальні малюнки в інших місцях Південної Америки, новознайдене мистецтво «представляє нову культуру, раніше невідому», — сказав Live Science Хосе Мігель Перес-Гомес, археолог і дослідник з Університету Симона Болівара в Каракасі, який очолює команду. в електронному листі.

Деякі з цих візерунків, які дослідники називають «піктограмами», були намальовані червоним кольором і зображували геометричні мотиви, такі як лінії крапок, ряди X, візерунки у формі зірок і прямі лінії, які з’єднуються разом, щоб утворити різноманітні малюнки. Також є прості зображення листя та малюнки людей. Крім того, деякі зображення, які називаються петрогліфами, були вирізані в скелі та також демонструють різноманітні геометричні мотиви. 

Незрозуміло, навіщо люди створили це мистецтво. «Майже неможливо проникнути в уми людей, які жили стільки [тисяч] років тому», — сказав Перес-Гомес, але «безумовно ці знаки мали ритуальне значення». Наприклад, різні зображення можуть бути пов’язані з народженням, хворобами, відновленням природи або хорошим полюванням. Місця, де було створено наскальний малюнок, «швидше за все, мали значення та важливість у ландшафті, так само як церкви мають значення для людей сьогодні», додав Перес-Гомес. 

Хоча достеменно невідомо, скільки років наскальному малюнку, подібне наскальне зображення в Бразилії датується приблизно 4000 роками тому. Однак Перес-Гомес вважає, що приклади у Венесуелі можуть бути старшими. 

Національний парк Канайма – це величезний парк розміром із Бельгію, який охоплює ліси та гірську місцевість. Однією з найвідоміших його особливостей є водоспад Анхель, найвищий водоспад на суші у світі. За словами Переса-Гомеса, парк, можливо, був «нульовою точкою», де ця таємнича культура вперше розвинулась, а потім поширилася на такі віддалені місця, як річка Амазонка, Гвіани та навіть південна Колумбія, де є наскельні зображення, подібні до нещодавно знайдених. Приклади у Венесуелі. 

Залишки кераміки та кам’яних знарядь також були знайдені на 20 місцях наскельного мистецтва, і, можливо, використовувалися людьми, які створювали наскельний малюнок, однак, щоб сказати це напевно, потрібно провести додаткові дослідження, сказав Перес-Гомес. Крім того, у Національному парку Канайма, ймовірно, буде знайдено більше пам’яток наскельного мистецтва, оскільки дослідження продовжуються, зазначив він. 

Дослідження було представлено на доісторичному археологічному конгресі «Нові світи нових ідей», який проходив у Валькамоніці, Італія, з 26 по 29 червня. Стаття, в якій обговорювалося одне з місць наскельного мистецтва, була опублікована в листопаді 2023 року в журналі Rock Art Research.

Источник материала
Поделиться сюжетом