Першому автомобілю Hudson виповнилося 115 років
Першому автомобілю Hudson виповнилося 115 років

Першому автомобілю Hudson виповнилося 115 років

Первістком фірми Hudson Motor Car Company, яка свого часу займала помітне місце на американському ринку, став легковий автомобіль 20HP, випущений рівно 115 років тому.

Як видно з цього простенького індексу, він мав двигун 20 к. с. (4-цил., 2,5 л). Машина припала до душі споживачам, і вже за перший рік на ринку було реалізовано 4508 автомобілів

Hudson 20HP (1910 р.)

У 1912 році з’явився перший автомобіль із 6-циліндровим двигуном. А через два роки керівництво фірми заявило, що вона є найбільшим у світі виробників «шісток».

Вперше в автомобілебудуванні в них був застосований особливо врівноважений колінчастий вал, який дозволяв працювати на більш високих обертах, ніж у конкурентів. Мотор при цьому став потужнішим і водночас працював досить тихо.

Hudson Super Six (1918 р.)

Не були забуті й 4-циліндрові мотори. Для виробництва оснащених ними порівняно недорогих машин фірма у 1918 році відкрила відділення Essex. У 1925 році компанія, щоправда, ненадовго, лише на рік, зайняла по випуску автомобілів третє місце в США – після Ford і Сhevrolet. Пізніше почали працювати заводи у Бельгії та Англії. Рекордним став 1929 рік, коли всіма заводами Hudson було випущено 300 тис. автомобілів.

Hudson Greater 8 Deluxe Brougham (1931 р.)

1930 року дійшла черга і до 8-циліндрових моделей. А що стосується 4-циліндрових, то через два роки вони отримали нову назву – Terraplane замість Essex. За своєю загальною конструкцією вони були схожі на моделі Hudson.

Потрібно сказати, що в 1935 році на автомобілях Hudson з’явилася коробка передач з електричним перемиканням. А в 1936 році на них стали застосовувати аварійний привід гальм, який автоматично спрацьовував у разі відмови їхнього гідроприводу

Hudson L Club Sedan з кузовом Biddle & Smart (1929 р.)

Щодо кузовів, то їх виготовляли різні спеціалізовані компанії. Так, до 1919 року їх постачала відома фірма Fisher. А з 1923 року цією справою займалася компанія Biddle and Smart. Цікаво, що технологією зварювання сталевих листів вона не володіла і тому робила кузови з алюмінію.

У 1926 році компанія Hudson відкрила свій кузовний завод, що дозволило збільшити випуск автомобілів вже зі сталевими кузовами. У 1926 року їх було випущено 41 тис. штук.

Hudson Terraplane (1932 р.)

У 1930 році в компанію прийшов працювати енергійний дизайн Френк Спрінг. Першою пробою пера для його команди стала облагороджена модель 1932 року – з не надто гострою, але все-таки V-подібною решіткою радіатора, більше відкинутим назад вітровим склом і пухкими крилами. А в 1936 році моделі Hudson і Terraplane отримали абсолютно новий, ефектний екстер’єр – з вузькою радіаторною решіткою та закругленими лініями кузова.

Hudson Terraplane (1936 р.)

Новим, революційним кроком стало перша повоєнне сімейство Hudson, запущене у виробництво у жовтні 1947 року. У моделі Сommodore Sedan підлога була опущена нижче за боковини рами, а задні колеса розміщувалися всередині неї. Рама та кузов були з’єднані в єдину жорстку конструкцію, так званий monobilt.

Hudson Сommodore Sedan (1947 р.)

Ці машини з низьким силуетом та оригінальним дизайном викликали захоплення у публіки. Загальний обсяг продажів за перші три сезони становив 429 165 од. На жаль, пізніше екстер’єр на тлі конкурентів, що швидко розвивалися, став виглядати застарілим і в 1954 році випуск моделі довелося взагалі припинити.

Hornet Custom Hollywood (1954 р.)

Цього ж року, 1 травня фірма Hudson об’єдналася з іншою американською компанією – Nash, утворивши концерн American Motors – четвертий у США за величиною після GMC, Ford та Chrysler. У програмі Hudson основною моделлю став Hornet Custom Hollywood, оснащений V-подібною “вісімкою” від фірми Packard (5,0 л; 147 к. с.). У 1956 році йому на зміну прийшов агрегат власного виробництва – у 180 к. с. А компактною машиною була машина Wasp з мотором 3,3 л.

Hudson Wasp (1956 р.)

На жаль, об’єднання не врятувало автомобілі Hudson від краху. Продаж різко падав з кожним роком і наприкінці 1957 року рада директорів концерну прийняла рішення: випуск автомобілів цієї марки припинити.

Источник материала
Поделиться сюжетом