Пів кілограма золота: в Туреччині знайшли дорогоцінний пояс середньовічного володаря
Пів кілограма золота: в Туреччині знайшли дорогоцінний пояс середньовічного володаря

Пів кілограма золота: в Туреччині знайшли дорогоцінний пояс середньовічного володаря

Неймовірну знахідку зробили археологи в турецькому місті Карс, виявивши золотий пояс давнього вельможі. Дослідники не оприлюднювали артефакт впродовж цілих 22 років, ховаючи його у сховищі.

Під час розкопок у Карсі, Туреччина, археологи знайшли золотий пояс вагою 432 грами. Ця знахідка, зроблена понад два десятиліття тому, зараз виставлена на огляд і демонструє майстерність минулої епохи, пише Arkeonews.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У стародавньому місті Ані, розташованому в Карсі, Туреччина, археологи ретельно розкопували вісім різних ділянок. Ані, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО, особливого розквіту досягнуло між Х і ХІІІ століттями. Відоме своїми архітектурними шедеврами і як важливий центр торгівлі, культури і релігії, Ані сформувалося під впливом різних цивілізацій, зокрема, сельджуків, грузинів, вірмен і візантійців.

Фото: AA

Золотий пояс, знайдений у 2002 році під час розкопок під керівництвом професора, доктора Бейхана Карамагарали з Університету Хаджеттепе, зберігався протягом 22 років. Цей 432-грамовий артефакт має різні складні фігури і повністю складається із золота. Хакім Аслан, в. о. директора Карського археологічного та етнографічного музею, наголосив на історичному значенні поясу.

Пояс складається з ремінної пластини, пряжки та петель, причому пряжка виконана в техніці сават — старовинному дагестанському способі прикрашання золотих і срібних виробів. Пластина має 25 сантиметрів завдовжки і 2,5 сантиметри завширшки, на одному кінці її зображено людську голову.

Фото: AA

Цікаво, що подібні фігури з'являються на настінних розписах уйгурського періоду. На пряжці ременя поряд з людською фігурою викарбувано слово "ліза", що означає "володар". Історично вважалося, що "ліза" приносить удачу і процвітання своєму власникові.

Важливо Належала римському легіонеру: німецькі археологи знайшли 2000-річну сандалію (фото)

Золотий пояс наразі виставлений в Музеї археології та етнографії Карса і доступний для відвідувачів впродовж трьох місяців.

Раніше Фокус писав про дитячий некрополь у Норвегії. Діти, віком від кількох місяців до шести років, були поховані в керамічних горщиках, фрагменти яких знайшли під кам'яними колами.

А також ми розповідали про галло-римське святилище, знайдене під час розкопок у Ренні.

Теги по теме
золото
Источник материала
Поделиться сюжетом