7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Уряд спрогнозував, коли почнеться сповільнення інфляції
Уряд спрогнозував, коли почнеться сповільнення інфляції

Уряд спрогнозував, коли почнеться сповільнення інфляції

Згідно зі схваленою урядом Бюджетною декларацією на 2025 - 2027 роки, інфляція в Україні впродовж двох наступних років не перевищить 10,4% у річному вимірі, а у 2027 році - сповільниться до 5,9%.

Такі дані наведено у постанові Кабінету Міністрів №751.

"На прогнозному горизонті 2025 - 2027 років темпи зростання споживчих цін на внутрішньому ринку поступово сповільнюватимуться з очікуваним досягненням 5,9% грудень до грудня попереднього року в 2027 році", - зазначено в документі.

При цьому у 2025 році прогнозується зростання споживчих цін на 9,5% (грудень до грудня попереднього року); у 2026-му - на 10,4%.

У середньостроковому періоді грошово-кредитна політика Національного банку буде повертатися до режиму інфляційного таргетування, зауважили автори Бюджетної декларації.

Що ж до 2024-го, цінова динаміка на споживчому ринку до кінця року буде формуватися під впливом ряду різноспрямованих чинників.

"З одного боку, продовження мораторію на підвищення цін і тарифів на комунальні послуги, в цілому пригнічений в умовах високих безпекових ризиків споживчий попит, насичення ринку товарною пропозицією будуть стримувати динаміку споживчих цін. З іншого боку, вплив на динаміку цін у бік підвищення матимуть: витратні чинники (попереднє зростання цін виробників, нові руйнування, подорожчання логістики), обмеженість фінансових ресурсів суб’єктів господарювання", - йдеться в декларації.

Джерело: Укрінформ

Источник материала
Поделиться сюжетом