Приїзд Орбана до Києва: експерт назвав три виміри візиту
Приїзд Орбана до Києва: експерт назвав три виміри візиту

Приїзд Орбана до Києва: експерт назвав три виміри візиту

Угорський прем'єр підтримує тісну комунікацію і з російським диктатором.

За словами заступника виконавчого директора Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергія Герасимчука, ми можемо говорити про три виміри візиту Віктора Орбана до України. 

Про це він сказав у коментарі ТСН.ua.

Перший – глобальний і тісно пов’язаний із російською війною проти України. 

"Орбан один із небагатьох політиків, хто підтримує доволі тісну комунікацію і з російським очільником Путіним, і з китайським лідером Сі, і з ймовірним новим президентом США Трампом. До того ж, у середовищі європейських правих (їхня популярність в ЄС зростає, наочно це продемонстрували результати виборів до Європарламенту та дострокових парламентських у Франції - Ред.) Орбан теж не остання людина, тож і на ЄС, де їхні позиції зростають, він має певний вплив. Звісно, такі обставини спокушають угорського прем’єра зіграти роль посередника, який, мовляв, добре розуміє всіх гравців і може знайти спільні знаменники", - коментує ТСН.ua Сергій Герасимчук. 

Єдине, чого бракувало, за його словами, - так це довіри з боку Києва до такого посередництва. Не виключено, що приїзд Орбана це крок до встановлення до такої довіри, або принаймні демонстрація Москві, Пекіну й Трампу, що Віктор Орбан розвиває цей напрям.

Другий – європейський. Своєю почасти антиукаїнською позицією Орбан загнав себе у гетто "проросійських правих", але це поставило його в опозицію до Мелоні (прем'єрки Італії Джорджії Мелоні - Ред.), до Качинського (лідера польської партії "Право і справедливість Ярослава Качинського - Ред.), і навіть, якоюсь мірою, до Марін Ле Пен і групи Європейських консерваторів і реформістів загалом.

"А в цьому гетто, де першу скрипку грає дотепер токсична "Альтернатива для Німеччини", Орбану, який має амбіцію, не так комфортно", - додає Сергій Герасимчук. 

Третій – суто двосторонній. Тут, за словами експерта, Орбан дійсно випромінював позитив й обіцяв, що Угорщина усіляко підтримуватиме Україну. Тож, вірогідно, українську школу в Будапешті відкриють – це теж досягнення на тлі суперечок останніх років.

Як повідомлялося, 2 липня угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан приїхав до України. Він заявив, що його візит до Києва пов'язаний із головуванням Будапешта в Європейському Союзі.

  • Про що свідчить неанонсований візит Орбана до Києва: оцінка політолога
  • У США відповіли, чи бояться дратувати диктатора Путіна
  • Сі Цзіньпін знову зустрінеться з Путіним: що відомо
Источник материала
Поделиться сюжетом