Технологічні компанії заявили про намір протидіяти мові ворожнечі у китайських соцмережах
Технологічні компанії заявили про намір протидіяти мові ворожнечі у китайських соцмережах

Технологічні компанії заявили про намір протидіяти мові ворожнечі у китайських соцмережах

До цього кроку їх змусило смертельне ножове поранення китаянки, яка яка захищала японську матір і дитину від нападника.

Дві найбільші китайські інтернет-компанії Tencent і NetEase заявили, що займатимуться придушенням «екстремального націоналізму» в мережі, маючи на увазі протидію поширенню мови ворожнечі у соцмережах. Про це повідомило The Guardian.

Минулого тижня у Китаї зааршетували безробітного чоловіка на прізвище Чжоу за те, що він поранив японську матір і дитину на автобусній зупинці біля японської школи в Сучжоу, місті на сході країни. Китаянка Ху Юпін втрутилася у конфлікт, щоб захистити японців. Вона померла внаслідок завданого Чжоу ножових поранень.

У соцмережах Ху Юпін хвалили за її героїзм і хоробрість. На посольстві Японії в Китаї приспустили японський прапор, однак в інших колах поширювалася «крайня націоналістична реакція», - повідомило видання.

Компанія Tencent, яка володіє месенджером WeChat, заявила, що інцидент у провінції Цзянсу «привернув увагу громадськості» і що «деякі користувачі мережі підбурили протистояння між Китаєм і Японією та спровокували крайній націоналізм».

Соцмережа Weibo, в якої 588 мільйонами активних користувачів щомісяця, і яка схожа на американську соцмережу Х, повідомила, що після нападу з ножем деякі користувачі «опублікували екстремальні зауваження, які підбурюють націоналістичні настрої, пропагують групову ненависть і навіть підбадьорюють злочинну поведінку в ім’я патріотизму».

Платформа для коротких відео Douyin, яка конкурує із TikTok, заявила, що розслідуватиме «екстремальну ксенофобію», яка з’явилася в певних акаунтах, включаючи припущення про шпигунів, які пов’язані з японськими школами в Китаї.

Weibo заявила, що видалила 759 фрагментів незаконного контенту, а Tencent заявила, що розглянула 836 публікацій, які, на її думку, порушували її правила. Обидві платформи заблокували кілька облікових записів.

Націоналістичні настрої, які часто виражаються як ненависть до Японії, процвітають в останні роки в китайському Інтернеті, який ретельно контролюється, без втручання влади чи інтернет-компаній, які швидко піддають цензурі будь-який контент, який сприймається як такий, що критикує офіційні наративи уряду.

Відео, які висміюють японські школи, користуються особливою популярністю, в одній сценці в Інтернеті показано, як китайські школярі борються з японськими педагогами-расистами.

Китайська влада заявила, що напад з ножем, який стався через два тижні після того, як четверо американських педагогів були поранені під час відвідування парку в північно-східній провінції Цзілінь, був поодиноким інцидентом.

Проте низка користувачів соціальних мереж після нападу в Сучжоу самі пишуть про зв’язок між ксенофобією в Інтернеті та реальними нападами. «Випадкові напади трапляються випадково, але ксенофобні відео в соціальних мережах, які розпалюють ненависть до звичайних людей і компаній, повинні бути взяті під контроль», — написав один з користувачів Weibo, повідомио China Digital Times.

Окремі користувачі висловлюють незадоволення із наміром інтернет-компаній боротися з антияпонським контентом. Один з користувачів NetEase звинуватив платформу в тому, що вона є «ворогом китайців».

  • Читайте також: У Китаї створили комуністичний ШІ-чатбот

Фото: соцмережа Weibo / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Китай Соцсети
Источник материала
Поделиться сюжетом