Ціни на квартири злетіли в одному з міст: тут немає комендантської години та ракетних атак
Ціни на квартири злетіли в одному з міст: тут немає комендантської години та ракетних атак

Ціни на квартири злетіли в одному з міст: тут немає комендантської години та ракетних атак

В Україні ціни на квартири в Ужгороді різко зросли під час повномасштабної війни. В результаті за темпами подорожчання це місто опинилося на першому місці. Зросли ціни як на оренду, так і на покупку.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA, який незабаром буде опубліковано. В 2021-му середня вартість оренди однокімнатної квартири в Ужгороді була на рівні 5,6 тис. грн, йдеться в даних великого порталу нерухомості. Зараз, згідно з даними Lun, вартість оренди однокімнатної квартири досягає 17,7 тис. грн. Ціна зросла навіть в порівнянні з червнем 2023-го, тоді квартиру можна було орендувати за 13 тис. грн.

Стрімке зростання зарплат привело до аномальній ситуації. Якщо в Києві вартість оренди однокімнатної квартири незначно вища за половину середньої зарплати в місті, то в Ужгороді за квартиру доведеться заплатити майже повну середню зарплату.

Це, як видно на графіку, єдине місто в Україні, де досягнута така пропорція. Вартість оренди квартири формується, залежно від попиту та пропозиції. Якщо кількість вільних квартир збільшується, то ціни знижаються. Якщо кількість бажаючих орендувати квартири зростає, то житло дорожчає.

В Україні зростання попиту відбувається в першу чергу через переїзд великої кількості переселенців. За їх рахунок збільшився і платоспроможний попит. Однак, рано чи пізно відбудеться зменшення вартості житла. Середня вартість житла не може знаходитись на рівні середньої зарплати в місті, це обов'язково призведе до падіння попиту.

Як йдеться в звіті НБУ, цього року саме в Ужгороді найбільше подорожчали квартири. Орендну ставку підвищують, у тому числі за вже винайнятим житлом. Співвідношення цін та оренди коливається навколо довгострокового середнього, що свідчить простабілізацію вторинного сегмента ринку в Києві.

З початку року найпомітніше здорожчало житло в Ужгороді – на 15% та у Львівській області – на 14%, тоді як у Києві – лише на 2%. Подальше підвищення цін на первинному ринку робить вартість квадратного метра житла співмірною, а подекуди і вищою за вартість житла на вторинному ринку.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, українці маютькілька тижнів для сплати податків на нерухомість. Квитанції-повідомлення вони мають отримати до 1 липня. Розмір податку залежить від площі нерухомості а також від мінімальної зарплати.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом