У Нідерландах почав роботу новий уряд: хто став прем'єром замість Рютте
У Нідерландах почав роботу новий уряд: хто став прем'єром замість Рютте

У Нідерландах почав роботу новий уряд: хто став прем'єром замість Рютте

Новий уряд очолив колишній глава розвідки Дік Схоф. Він обійняв посаду Марка Рютте, який до цього був главою уряду впродовж 14 років.

У Нідерландах склав присягу новий уряд

Шістнадцять міністрів уряду, включно з прем'єр-міністром та віцепрем'єр-міністрами, вранці 2 липня офіційно склали присягу в палаці Гейс-тен-Бос в Гаазі. Церемонія відбулася в присутності короля Віллема-Александра.

Перед церемонією король і Дік Схоф підписали офіційні укази про призначення його новим прем'єр-міністром. Цікавим є те, що новий глава уряду не належить до жодної з партій і обраний на роль прем'єра як компромісна фігура.

До цього у середині червня, після шести місяців коаліційних переговорів, "Партія свободи" Вілдерса, правоцентристська ліберальна VVD, центристський "Новий соціальний договір" і популістська фермерська партія BBB досягли угоди про розподіл ключових посад у новому кабінеті міністрів Нідерландів.


У Нідерландах розпочав роботу новий уряд / Фото ANP

Посаду міністра оборони отримала ліберальна партія VVD, яку представляє вже колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Міністерство очолив Рубен Брекельманс.

Лівоцентристська партія "Новий соціальний договір" отримала чотири міністерські посади, включаючи посаду міністра закордонних справ. Це міністерство очолить Каспар Вельдкамп, колишній посол в Ізраїлі та Греції.

Цікавим є те, що глава ультраправої "Партії свободи" Герт Вілдерс не зміг отримати місця в уряді, попри те, що його партія посіла перше місце на парламентських виборах. Це було також умовою коаліційної угоди.

Раніше у НАТО офіційно обрали Марка Рютте новим генеральним секретарем Альянсу, який є прихильником України. Офіційно на свою посаду Рютте вступить у жовтні 2024 року, а до цього візьме тримісячний відпочинок після очільництва нідерландського уряду.

Теги по теме
Нидерланды
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны