В Мережі з’явились фото модернізованого літака Rockwell Sabreliner 65 зблизька
В Мережі з’явились фото модернізованого літака Rockwell Sabreliner 65 зблизька

В Мережі з’явились фото модернізованого літака Rockwell Sabreliner 65 зблизька

В Мережі з’явились фото модернізованого літака Rockwell Sabreliner 65 зблизька, з новими малопомітними зовнішніми паливними баками. На фотографіях, зроблених авіаційним фотографом @SR_Planespotter, видно, як випробувальний літак повертається до регіонального аеропорту Мід-Вей, штат Техас, після перебування на авіабазі Нелліс, штат Невада.

Як повідомляється, літак, що належить компанії Airborne Imaging, використовувався для випробування капсули на випробувально-тренувальному полігоні Невади (NTTR) з тіньовим NT-43, більш відомим за позивним RAT55, від його передбачуваної назви “Радіолокаційний десантний випробувальний стенд” (Radar Airborne Testbed). Літак являє собою сильно модифікований Boeing 737, який використовується для перевірки малопомітних технологій.

Нещодавно NT-43 був помічений на сайтах з відстеження польотів принаймні в кількох випадках, коли він прямував до NTTR. Залучення цього вузькоспеціалізованого літака має сенс, оскільки ВПС США повинні виміряти вплив, який нова капсула може чинити на радіолокаційний переріз і викиди F-22.

Нові капсули вже були помічені під час льотних випробувань F-22 на заводі 42 ВПС США в Палмдейлі, штат Каліфорнія, в лютому 2022 року, а також в інших випадках пізніше. Цього разу, однак, ми отримали, як видається, найближчий погляд на нові капсули.

Гранована капсула під Sabreliner має кілька відмінностей у порівнянні з найкращими фотографіями, які є на цей час. Перше, що впадати в око – це відсутня панель на хвостовій частині капсули, яка на попередніх фотографіях була закрита. Інша деталь – трубка Піто біля гранчастого носа капсули, яку, втім, можна було б не помітити з іншого погляду через відстань.

Функція капсули поки що незрозуміла. В останніх бюджетних документах згадується інфрачервоний сенсор пошуку і відстеження (IRST), що розробляється для F-22, який може бути сенсором, розміщеним всередині двох капсул, хоча вони можуть містити й інші можливості на додаток до IRST.

Встановлення на F-22 системи IRST, подібної до електрооптичної системи наведення (EOTS) F-35, вимагатиме важких і дорогих модифікацій планера літака, тому найбільш прийнятним варіантом є рішення з використанням капсул. Кілька років тому компанія Lockheed Martin також вважала неможливим встановлення внутрішнього сенсора IRST на Raptor.

Високосекретний NT-43 вважається наймодифікованішим Boeing 737. Насправді початковий літак 737-200 був модифікований шляхом додавання двох масивних обтічників, одного на носі, а іншого на хвості, які використовувалися для розміщення двох невизначених радарів. На верхній частині кожного радару також розміщена башта електрооптичного/інфрачервоного (ЕО/ІЧ) сенсора, а також численні антени по всьому планеру літака.

Як видно з хвостової частини, літак приписаний до Командування матеріального забезпечення ВПС, хоча невідомо, де він офіційно базується. Зазвичай літак літає під позивним RAT55. NT-43A дозволяє проводити вимірювання як радіолокаційних, так і інфрачервоних сигнатур літака в реалістичних умовах польоту з усіх кутів навколо нього, збираючи дані для перевірки малопомітних технологій, нових покриттів і так далі. Тіньовий літак також часто помічають в польоті разом зі стелс-бомбардувальником B-2A Spirit.

Необхідна детальна перевірка сигнатури літака, оскільки вона змінюється навколо літака. Наприклад, якщо літак може мати дуже слабку радіолокаційну сигнатуру, коли він летить прямо, то поперечний переріз радара стає дедалі більшим, якщо вимірювати його зверху або збоку літака. Те ж саме стосується і інфрачервоної сигнатури.

Деякі з очікуваних модернізацій F-22 Raptor були представлені в документації бюджетного запиту на 23-й фінансовий рік і в офіційному ілюстративному матеріалі, який опублікував генерал Марк Келлі, тодішній командувач Повітряного бойового командування. Через два роки після того, як було оголошено про модернізацію, на початку цього року ми, можливо, вперше побачили нові непомітні зовнішні паливні баки, які розробляються для F-22 Raptor. Літак був помічений поблизу авіаційно-космічного порту Мохаве, і на ньому зображений Raptor з двома паливними баками, форма яких нагадує ті, що будуть показані в 2022 році.

Нові баки офіційно відомі як Low Drag Tank and Pylon (LDTP) і призначені для того, щоб бути більш непомітними і аеродинамічними.

Источник материала
Поделиться сюжетом