В Україні через аномальну ситуацію різко перерахували зарплати: скільки будемо отримувати до кінця 2024-го
В Україні через аномальну ситуацію різко перерахували зарплати: скільки будемо отримувати до кінця 2024-го

В Україні через аномальну ситуацію різко перерахували зарплати: скільки будемо отримувати до кінця 2024-го

Українці в середньому заробляють 18,9 тис. грн, йдеться в даних Держстату за перший квартал 2024-го. Це на 22,5% більше, ніж було в першому кварталі 2023-го. Такими темпами вже цього року середня зарплата може зрости до 23 тис. грн.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Таке зростання зарплат значно випереджає темпи інфляції (минулого року – 5,1%) і швидкість відновлення економіки.

Два роки тому жителі України в середньому заробляли 14,6 тис. грн. Тож зарплати зросли на 29,3%, а кумулятивна інфляція за цей самий період склала 31,6%. Тобто насправді українці з середньою зарплатою і з урахуванням росту цін все ще можуть купити менше, ніж до повномасштабної війни. Але в будь-якому разі таке стрімке зростання доходів спрогнозувати було важко.

"Реальні доходи населення помітно зростають, підживлені зниженням безробіття та підвищенням зарплат. Вищі доходи сприяють поліпшенню споживчих настроїв, стимулюють попит на кредитування. Водночас зростання добробуту забезпечує низьке боргове навантаження населення загалом", – пояснюють у НБУ.

Падіння розміру середньої зарплати відбулося в другому кварталі 2022-го, після початку повномасштабної війни. Однак вже у третьому кварталі того ж року розмір зарплат зріс до 14,6 тис. грн, досягнувши рівня першого кварталу. Як видно на графіку, зберігається традиційне статистичне викривлення: у четвертому кварталі, через річні премії та виплату бонусів, значно підвищується середня зарплата.

Якщо динаміка минулого року повториться, то вже у 2024-му українці в середньому зароблятимуть близько 23 тис. грн. Головна причина підвищення зарплат – дефіцит на ринку праці. Це підтверджується і статистикою зарплат у галузях. Найбільше вони зростають у сферах, які страждають від нестачі працівників: обслуговування, водний транспорт та будівництво.

Раніше OBOZ.UA докладно писав про те, чому в Україні більшість 60-річних невдовзі не зможуть отримати пенсію вчасно. Це пов'язано з поетапним підвищенням вимоги до стажу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом