Вчені припустили, що вимирання динозаврів допомогло розповсюдженню винограду
Вчені припустили, що вимирання динозаврів допомогло розповсюдженню винограду

Вчені припустили, що вимирання динозаврів допомогло розповсюдженню винограду

Американські дослідники виявили у Південній Америці насіння винограду віком від 19 до 60 мільйонів років. Це найдавніші представники сімейства виноградних, знайдені у Західній півкулі. Завдяки знахідці вчені припустили, що поширенню винограду сприяла масова загибель динозаврів.

Судячи з останків динозаврів, ці стародавні тварини вимерли наприкінці крейдяного періоду, приблизно 65 мільйонів років тому. За час існування вони значно вплинули як життя інших тварин, а й у рослинність. За припущенням учених, великі динозаври під час руху ламали та валили дерева, через що ліси були набагато рідшими, ніж зараз.

Після падіння метеорита і загибелі динозаврів деякі тропічні ліси, зокрема у Південній Америці, стали густішими. Одночасно деякі види дерев утворили підлісок та «навіс». Завдяки цьому стали розвиватися кучеряві рослини, які тримаються за допомогою лоз, серед яких виявився виноград. Крім того, за масовим вимиранням було збільшення різноманітності птахів і ссавців. За словами вчених, це також могло сприяти поширенню винограду.

Виноградні кісточки, які навели на такі висновки, знайшли американські вчені у 2022 році. Вони проводили польові дослідження у колумбійських Андах. Виявилося, що виявлені скам’янілості — не лише перша знахідка стародавнього винограду в Південній Америці, а й одна з найстаріших скам’янілостей цієї рослини у світі.

Як зазначили автори дослідження, саме викопне насіння крихітне, але його змогли ідентифікувати за особливою формою, розміром та іншими морфологічними ознаками. Крім того, вони провели комп’ютерну томографію скам’янілості, яка показала її внутрішню структуру.

Команда назвала викопне Lithouva susmanii («кам’яний виноград Сусмана») — на честь знаменитого американського палеоботаніка Артура Т. Сусмана з Філдовського музею.

«Цей новий вид важливий ще тому, що він підтверджує американське походження групи, в якій еволюціонувала звичайна виноградна лоза Vitis «, — зазначив співавтор дослідження Грегорі Сталл (Gregory W. Stull) з Національного музею природної історії (США). Наукова стаття опублікована в журналі Nature Plants.

Источник материала
Поделиться сюжетом