Вчені розкрили таємницю загадкових «вихорів» на Місяці
Вчені розкрили таємницю загадкових «вихорів» на Місяці

Вчені розкрили таємницю загадкових «вихорів» на Місяці

Вчені розкрили таємницю загадкових «вихорів» на Місяці

Ймовірно, вони виникають під впливом магми.

Вчені запропонували нову теорію, яка може пояснити появу «загадкових вихорів» на поверхні Місяця. Такі вихори набагато світліші за оточуючу поверхню і дослідники не знають, як вони з'являються. Але тепер вони, схоже, знайшли відповідь, повідомляє Universe Today.

Місячні вихори – це звивисті утворення, які тягнуться на сотні кілометрів. Жоден з астронавтів, який відвідав супутник Землі, не наблизився до цих утворень, але це не завадило вченим будувати припущення про те, чим вони є.

Вчені припускали, що таких магнітних аномалій може бути пов'язані з впливом метеоритів. Але вихори були помічені і в регіонах, які не зазнавали таких впливів.

Інша теорія полягає в тому, що під землею існує лава, яка повільно остигає та створює магнітну аномалію. І в ході нового дослідження Майкл Дж. Кравчинські, доцент кафедри наук про Землю, навколишнє середовище та планети в галузі мистецтв та наук Вашингтонського університету в Сент-Луїсі разом з постдокторантом Юаньюань Ляном розробили експерименти для перевірки цього пояснення.

Вчені виміряли вплив різного складу атмосфери та швидкості охолодження магми на мінерал під назвою ільменіт. Вони з'ясували, що в деяких випадках за певних умов остигаюча підземна лава може викликати появу примарних вихорів.

Незважаючи на те, що на Місяць прилітали астронавти, ніхто з них не наблизився до місячного вихору і не зміг взяти зразок його пилу. Тому вчені використовували земні аналоги місячних каменів, щоб зрозуміти місячний магнетизм.

У ході дослідження вчені обрали як тестовий матеріал ільменіт. Це мінерал з оксиду титану зі слабким магнітним сигналом, він зустрічається по всьому Місяцю. Ільменіт легко реагує з утворенням частинок металевого заліза, що намагнічуються.

«Менші зерна, з якими ми працювали, мабуть, створювали сильніші магнітні поля, тому що співвідношення площі поверхні до обсягу більше для менших зерен порівняно з більшими. Завдяки більшій відкритій площі поверхні дрібніші зерна легше зазнають реакції відновлення», — сказав Лян.

Аналогічні реакції із заснуванням металевого заліза спостерігалися в місячних метеоритах із зразків, зібраних місіями «Аполлон». Але різниця в тому, що ці зразки були взяті з поверхневих потоків лави.

Раніше вчені вивчили зразки місячної породи, доставлені на Землю апаратом «Чан'е-5», і знайшли в них два нові мінерали, що складаються з титану та кисню. Це сьомий та восьмий місячні мінерали, які ніколи не зустрічалися на Землі.

Источник материала
Поделиться сюжетом