Замість волосся – перука, а на зап'ясті – комп'ютер: як у 1987 році уявляли людину майбутнього. Відео
Замість волосся – перука, а на зап'ясті – комп'ютер: як у 1987 році уявляли людину майбутнього. Відео

Замість волосся – перука, а на зап'ясті – комп'ютер: як у 1987 році уявляли людину майбутнього. Відео

У XX столітті люди марили майбутнім: хтось стверджував, що ми вже давно переселимося на Марс, а хтось – що пересуватимемося летючими автомобілями. Однак реальність виявилася зовсім інакшою, і хоч значний технологічний стрибок все ж відбувся у 1990-2020-х роках, сучасність все одного не відповідає тому, що прогнозували у 1987 році.

Відео того часу, яке опублікував в YouTube BBC Archive, показує, як суспільство уявляло "людину завтрашнього дня". Ще з 1965 року громадськість думала, що замість звичного волосся – всі вибриватимуть голови та носитимуть стильні перуки, а одяг складатиметься з пластику та паперу.

Частка правди в цьому є, адже майже уся одежа в масмаркетах створена з поліестеру, який, своєю чергою, виготовлюють з пластику.

"Ніякого волосся, нейлонова перука, швидке протирання вологою ганчіркою – і ваша голова як новенька. Ви помічаєте сорочку без коміра, але вона зроблена з паперу, якраз для того, щоб записувати телефонні номери, власне, ви могли б робити нотатки на всьому тілі. Піджак і спідниця з пластику, такого матеріалу, яким ще не так давно накривали кухонні столи", – стверджував у 1965 році телеведучий Раймонд Бакстер.

У наступному кадрі з'являється ведуча Меггі Філбін з січня 1987 року і побачене, що прогнозували люди з 1965 року, її змусило сміятися.

"А як же всі ці досягнення науки й техніки? Ми хоч щось зробили правильно? Річ у тім, що "дівчина завтрашнього дня" з'явилася і зникла дуже швидко. Невдовзі після того, як ми зробили це передбачення, паперовий одяг з'явився у продажу, і він був досить дешевим, щоб його роздавали безкоштовно разом із пачками мильного порошку. Але він був не дуже зручним. Мало того, що він дуже легко м'явся і рвався, але якщо ви мали схильність до потовиділення, він перетворювався на пап'є-маше під пахвами. Тож, загалом, пластик і папір були короткочасною модою, хоча в деяких сферах одноразові речі стали незамінними, наприклад, у театрах, лікарнях", – зазначила телеведуча. 

Розкритикувавши мрії суспільства 22-річної давності, Філбін запропонувала своє бачення майбутнього. Для прикладу ведуча обрала середньостатистичного офісного працівника у діловому костюмі. Як він пояснює, його одяг хімічно оброблений спеціальними речовинами, які реагують на температуру: "Він поглинає тепло, коли вам спекотно, охолоджуючи вас, і знову віддає його, коли вам холодно, тож ви підтримуєте постійну температуру".

Людина майбутнього, на думку тогочасного суспільства, носить в кишенях банківські смарт-картки та голограми членів родини. А ось ключів із собою ніхто не має. Проблему їхньої постійної втрати вирішили, використавши данні відбитків пальців. Ця ідею дійсно втілили в життя в сучасному світі, але з дещо іншим підходом. Нині біометрика може розблоковувати телефони, кодувати документи й лише у крайньому разі – бути відмикачем для дверей.

Якби усе, що вважали цілком реальним у майбутньому вже збулося, то люди б були здоровими, а тривалість життя збільшилася. "Крихітний біосенсор під язиком аналізує хімічні зміни в моїй слині й передає будь-які зміни, про які я повинен знати, на мою краватку, яка змінює колір, щоб я міг перехопити більшість хвороб до того, як вони стануть проблемою", – зазначив герой.

Частково навіть цей "винахід" став реальністю. Сучасні смарт-годинники вміють вимірювати чималу кількість життєво необхідних показників.

До слова, розумний годинник також передбачало суспільство 1987 року. Герой стверджує, що за його допомогою можна безпроблемно дзвонити та дізнаватися інформацію з будь-якого куточку світу. Телефони в майбутньому не потрібні – для цього існує годинник та великий ручний принтер, який одразу ж друкує отримане повідомлення.

Передбачали 37 років тому також окуляри віртуальної реальності, але назвали їх примітивно – 3D-телевізор. "Я можу відгородитися від світу на ті короткі моменти, коли я все ще застрягаю в системах громадського транспорту", – зазначив чоловік.

Раніше OBOZ.UA писав, що український TikTok захопив новий тренд на пісню виконавиці Раїси Кириченко "Я козачка твоя". Суть його полягає у тому, що користувачі замість звичних нам фраз використовують більш застарілі варіанти. Словосполучення викликають асоціації з дитинством.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом