З 16 липня повістки українцям надсилатимуть поштою: що буде, якщо не оновити дані
З 16 липня повістки українцям надсилатимуть поштою: що буде, якщо не оновити дані

З 16 липня повістки українцям надсилатимуть поштою: що буде, якщо не оновити дані

За словами спікера Міністерства оборони України Дмитра Лазуткіна, державі необхідно якнайшвидше оновити базу даних, щоб зрозуміти кількість придатних до мобілізації українців, тому відомство відхилило пропозицію продовжити терміни оновлення до 150 днів.

З 16 липня повістки українцям доставлятимуть рекомендованим листом, і тих, хто не оновить свої дані, вважатимуть порушниками. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в ефірі національного телемарафону.

"Людина або підписує повістку під час отримання, або відмовляється від підпису, і в цьому разі вона повертається. Таким чином, повістка вважається доставленою", — пояснив Лазуткін.

До 16 липня повістка вважається врученою тільки в разі особистого підпису одержувача. До цього терміну всі військовозобов'язані, призовники та резервісти віком від 18 до 60 років мають оновити свої військово-облікові дані. Ця норма закріплена в законі про мобілізацію, який набув чинності 18 травня 2024 року.

Оновити дані можна в мобільному застосунку "Резерв+", безпосередньо в ТЦК і СП, а також у Центрах надання адміністративних послуг.

Міністерство оборони України відхилило пропозицію продовжити терміни оновлення даних до 150 днів. Лазуткін зазначив, що державі необхідно якомога швидше оновити базу даних, щоб зрозуміти кількість придатних до мобілізації українців.

"Наразі існують можливості оновити дані в ТЦК і СП, ЦНАПі та застосунку 'Резерв+', де це можна зробити за лічені хвилини. Усі військовозобов'язані, призовники та резервісти можуть це зробити. Тому ми не бачимо сенсу продовжувати цей термін", — заявив Лазуткін.

Дивитися з 1:22

Нагадаємо, заступниця міністра оборони Катерина Чорногоренко розповіла, що військовозобов'язані чоловіки зможуть оформити відстрочку онлайн. Нову функцію зможуть випробувати в "Резерв+" протягом літа.

Нагадаємо також, що нардепи запропонували економічне бронювання, згідно з яким за бронювання військовозобов'язаних роботодавцю потрібно сплатити збір у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 20400 гривень щомісяця.

Источник материала
Поделиться сюжетом